Český export se v červenci vyšplhal na letošní rekord

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Petr Horky

Čeští exportéři zažili mimořádně úspěšný měsíc. Na letošní rekord se vyšplhalo meziroční tempo růstu exportu, meziroční přírůstek přebytku obchodu se letošnímu rekordu přiblížil.

Zahraniční obchod skončil v červenci přebytkem 11,5 miliardy korun. Meziročně to bylo o 6,6 miliardy korun více. Vývoz tuzemských firem se meziročně zvýšil o 18,3 procenta a dovoz o 15,7 procenta. Podle analytika Raiffeisenbank Václava Franče přitom přebytek obchodní bilance v létě obvykle klesá. „Na tuto roční dobu se jedná o velmi slušný výsledek,“ uvedl Franče.

„Zvýšení exportu má na svědomí téměř výhradně skupina strojů a dopravních prostředků a v rámci ní vývoz aut. Česká ekonomika těží ze solidní poptávky po autech v Evropě,“ myslí si i hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Přestože pozitivní bilance je podle něj příslibem růstu české ekonomiky v dalších měsících, čísla mohou negativně ovlivnit posuny celozávodních dovolených u automobilek a jejich dodavatelů. Objem nových zakázek pak mohou negativně ovlivnit sankce vůči Rusku, míní Sobíšek.

Zatímco zahraniční obchod se státy EU skončil přebytkem 46 miliard korun a byl tak meziročně o 12,5 miliardy vyšší, schodek obchodu ze zeměmi mimo unii prohloubil o 5,6 miliardy na 33,4 miliardy korun.

Bilance zahraničního obchodu


Od ledna do července dosáhl přebytek obchodní bilance v národním pojetí 114,8 miliardy korun, což je meziroční zvýšení o 30,2 miliardy. Od začátku roku stoupl export meziročně o 15,4 procenta a dovoz o 14,3 procenta.

Národní pojetí zahraničního obchodu vypovídá o vývozní a dovozní výkonnosti české ekonomiky a sleduje skutečný obchod se zbožím mezi českými a zahraničními subjekty. Přeshraniční pojetí zahraničního obchodu naopak vypovídá výhradně o fyzickém pohybu zboží přes hranice bez ohledu na to, zda jde o obchod mezi českými a zahraničními subjekty. Tyto údaje jsou mezinárodně srovnatelné a mohou sloužit jako indikátor vývoje hodnoty obchodu.