Český zahraniční obchod skončil v říjnu v přebytku 10 miliard

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY 2.0: Daniel Ramirez

Zahraničním obchod České republiky podle nejnovějších dat statistiků skončil v říjnu v přebytku 10,2 miliardy korun, což znamená meziroční nárůst o 1,7 miliardy. Trh ovšem očekával ještě příznivější výsledek. Za zlepšováním čísel obchodní bilance stojí vývoz aut na jedné straně a klesající ceny dovážených surovin na straně druhé.

Podle analytika Raiffeisenbank Václava Frančeho trh odhadoval přebytek přes 14 miliard. „Mírně nižší přebytek v říjnu patrně souvisí s pomalejším růstem průmyslu. V září tomu bylo přesně naopak – svižný meziměsíční růst průmyslové výroby pomohl i obchodní bilanci k vysokému přebytku víc než 19 miliard,“ vysvětlil Franče.

Říjnový export se podle Českého statistického úřadu meziročně zvýšil o 9,9 procenta na 287,1 miliardy, dovoz stoupl o 9,6 procenta na 276,9 miliardy korun.

„Zatímco vývoz s nadsázkou řídí či ovládají auta, na straně dovozu vidíme dva protichůdné trendy. V první řadě začínáme pociťovat zlevnění dovážených surovin, které hodnotu dovozu snižuje, na straně druhé zvýšená domácí investiční poptávka přináší i zvýšenou potřebu dovozu technologií,“ okomentoval čísla Petr Dufek z investičního průzkumu ČSOB.

Vývoj českého exportu:

Přebytek v obchodování se státy Evropské unie meziročně vzrostl o 8,9 miliardy na 51,7 miliardy. Naopak schodek obchodu se státy mimo unii se prohloubil o 6,9 miliardy na 40,2 miliardy korun.

Celkový trend zahraničního obchodu zůstává podle Dufka pozitivní. „Česko má velkou šanci na dosažení nového rekordního přebytku obchodní bilance v hodnotě zhruba 450 miliard korun v přeshraniční statistice, respektive 160 miliard v národní,“ dodal analytik ČSOB.