Český zahraniční obchod vykázal v listopadu historicky nejvyšší přebytek

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK

Zahraniční obchod České republiky skončil loni v listopadu historicky nejvyšším přebytkem 38,7 miliardy korun, v meziročním srovnání je to o pět miliard více. Výrazně rostl dovoz i vývoz, přičemž poptávce po českém zboží mohlo pomoci oslabení koruny. Již tradičně se hlavním tahounem exportu stal automobilový průmysl a také neobvykle silný vývoz chemikálií.

Podle šéfa Asociace exportérů Jiřího Grunda zveřejněná čísla ukazují, že český vývoz už krizi překonal a firmám se daří prosadit se na zahraničních trzích. „Jde především o evropské trhy, kde skončila obchodní bilance aktivem přes 73 miliard korun,“ poznamenal Grund.

Dovoz do republiky se v běžných cenách zvýšil o 6,3 procenta a vývoz o 7,4 procenta. „Celkový výsledek příznivě ovlivnilo snížení deficitu chemických výrobků, potravin a živých zvířat,“ upřesnil Český statistický úřad. Naopak dolu táhl obchodní bilanci dovoz minerálních paliv.

Nahrálo oslabení koruny

Podle hlavního ekonoma UniCredit Bank Pavla Sobíška k rekordnímu přebytku mohla přispět devalvace koruny. „To ale nic nemění na skutečnosti, že se výsledky zahraničního obchodu zlepšují už dlouhodobě a že se Česko posouvá mezi zpracovatelské ekonomiky neprodukující deficity na běžném účtu platební bilance,“ prohlásil Sobíšek.

Analytik Home Creditu Michal Kozub se domnívá, že je zatím je velmi předčasné spojovat lepší výsledek vývozu s devizovými intervencemi. „To mohou potvrdit jedině následující měsíce, přesto ale tato situace českému vývozu nahrává,“ řekl Kozub.

Bilance zahraničního obchodu za jednotlivé měsíce:Bilance zahraničního obchoduBilance zahraničního obchodu | Tradingeconomics.com, CSUZdroj: Tradingeconomics.com

Vývozu opět pomohly hlavně stroje a dopravní prostředky, jejichž export meziročně stoupl o 7,6 procenta, ve finančním vyjádření to je o devět miliard, přičemž se zvýšil hlavně vývoz silničních vozidel, elektrických zařízení a průmyslových strojů.

Vyšší ale byl i dovoz silničních vozidel. „Nejpravděpodobnějším vysvětlením tohoto jevu je doplňování zásob exportních podniků, které se chystají reagovat zvýšením výroby na lepší poptávku ze zahraničí,“ vysvětlil Sobíšek.

Silná stránka české ekonomiky

Celkové kladné saldo za rok 2013 nakonec bude vyšší, než Asociace exportérů očekávala. „Díky skvělým číslům bude predikovaná hranice 350 miliard zcela jistě překonána a můžeme se dostat až někam k číslu 365 miliard korun,“ konstatoval Grund.

Podle analytika Raiffeisenbank Václava Frančeho se opět potvrzuje, že vnější rovnováha je silnou stránkou české ekonomiky. „Umělé oslabení koruny Českou národní bankou bude mít na přebytek obchodní bilance v korunách vesměs pozitivní vliv v dlouhodobějším horizontu. Takže se příští rok můžeme pravděpodobně „těšit“ na nový rekord,“ dodal Franče.