Český zahraniční obchod zvýšil přebytek na 19 miliard, pomohl vývoz do EU

Kontejnery na kamiony nebo vlaky nakládá vozítko zvané "Kalmár".

Kontejnery na kamiony nebo vlaky nakládá vozítko zvané "Kalmár". Zdroj: Petr Horky

Po květnovém výpadku se zahraniční obchod Česka opět vrátil k vysokým přebytkům, v červnu na 19,1 miliard korun, což znamená meziroční zvýšení o víc než čtyři miliardy. Na výsledek měl pozitivní vliv zejména vysoce přebytkový obchod se státy Evropské unie, naopak schodek se zeměmi mimo osmadvacítku se dál prohloubil, vyplynulo z předběžných údajů statistiků.

Vývoz opět rostl dvouciferným tempem, meziročně se zvýšil o 12,9 procenta. Dovoz stoupl o 11,9 procenta. „Daří se vyvážet především osobní automobily, které představují nejsilnější průmyslový obor v ČR, a to jak z pohledu tržeb, tak i přidané hodnoty,“ řekl analytik ČSOB Petr Dufek.

Vzhledem k meziročně slabší koruně jsou podle Dufka samozřejmě tempa exportu i importu mírně nadhodnocená. „I po zohlednění tohoto vlivu jsou však výsledky na obou stranách českého obchodu velmi solidní,“ dodal analytik ČSOB.

Vývoj českého exportu za poslední rok:
tradingeconomics.com

Podle hlavní ekonomky Raiffeisenbank Heleny Horské je ze statistiky je patrné, že nahoru se zvedá hlavně poptávka v Evropě. „Nové sankce proti Rusku budou mít sice nepříjemný dopad na postižené sektory, především vojenský a letecký, ale rostoucí přebytek české obchodní bilance to neohrozí,“ vysvětlila Horská.

Podle ČSÚ přebytek se státy Evropské unie meziročně stoupl o 11,5 miliardy na víc než 53 miliard korun. Schodek obchodu se státy mimo EU se prohloubil na 33,1 mld. Kč.

„Celkovou bilanci příznivě ovlivnilo především meziroční snížení deficitu bilance minerálních paliv o 1,7 miliardy a vzestup aktiva bilance průmyslového spotřebního zboží o 0,9 miliardy a strojů a dopravních prostředků o 0,7 miliardy,“ uvedli statistici. Naopak nepříznivě na celkovou bilanci působilo prohloubení deficitu u chemických výrobků.

Čeká se rekordní přebytek

„Výsledek obchodu je v souladu s našimi optimistickými předpoklady. Dvouciferný růst exportu a za ním zaostávající dovoz zrcadlí výbornou kondici českého průmyslu na jedné straně a rostoucí zahraniční poptávku na straně druhé,“ konstatoval Petr Dufek.

Experti očekávají pokračování růstu. „Letos počítáme s dalším rekordním přebytkem v zahraničním obchodě v ČR,“ udedla Helena Horská. Situaci podobně vnímá i Petr Dufek: „Nezbývá nám než zopakovat, že zahraniční obchod v letošním roce opět přepíše svoje dosavadní rekordy a export bude jedním z nejdůležitějších faktorů ekonomického růstu ČR.“