Cestování na splátky. Airbnb ohlásilo velké změny, v létě čeká 300 milionů hostů

Zakladatel společnosti Airbnb Brian Chesky

Zakladatel společnosti Airbnb Brian Chesky Zdroj: Profimedia.cz

Ke změnám patří služba Airbnb Pokoje zaměřená na ubytování v jednom pokoji v obývaném bytě.
Takto by měly vypadat nové osobní karty hostitelů.
Vedení společnosti chce podpořit také dlouhodobé pobyty.
4
Fotogalerie

Platforma pro ubytování Airbnb ohlásila výrazné změny ve vztahu k zákazníkům. Firma v očekávání nejsilnější sezony od založení například zavedla ve spolupráci s fintechovým startupem Klarna odloženou platbu za ubytování, prioritní zákaznický servis nebo nižší poplatky za dlouhodobé pobyty. Chce se také více soustředit na nabídku ubytování ve formě jednotlivých pokojů v obydlených bytech. 

„Miliony lidí nám daly zpětnou vazbu, jak Airbnb vylepšit, a my jsme je poslechli,“ říká zakladatel společnosti Brian Chesky. „Chceme představit nejrozsáhlejší sadu aktualizací, jakou jsme kdy připravili. Těchto více než padesát nových funkcí a vylepšení je pouze začátek,“ uvádí. Americká korporace očekává, že během léta se prostřednictvím jejích služeb ubytuje až 300 milionů lidí. 

Změny, které Airbnb představilo, mají vycházet ze zpětné vazby od uživatelů. Zakladatel společnosti loni strávil půl roku bydlením na různých Airbnb a dalšího půlroku ve svém domově hostil cestovatele. Loňský rok označil za „budíček“. „Zaznamenali jsme, že ztrácíme lidi,“ uvedl Chesky pro Bloomberg. Podle něj si lidé stěžovali na hostitele, ale ti měli k dispozici špatné nástroje. 

Změny, které Airbnb představilo, by měly vést k větší transparentnosti účtování cen i celkového zážitku. Ústřední změnou je zavedení služby Airbnb Pokoje, která cílí na mladé cestovatele, kterým k ubytování stačí jen jedna místnost. U každého ubytování bude podrobná osobní karta, na které se hostitelé představí. Vedení Airbnb také uvedlo, že více než 80 procent soukromých pokojů stojí pod 100 dolarů, průměrná cena činí 67 dolarů za noc.

„Když jdou ceny letenek nahoru, dotkne se to našeho byznysu. Proto se nyní soustředíme na cenovou dostupnost,“ uvedl Chesky pro Bloomberg. Součástí změn bude také spolupráce se švédskou společností Klarna, díky které si cestovatelé budou moci rozdělit platbu za ubytování na čtyři bezúročné splátky. Tato funkce bude nejprve dostupná v USA a Kanadě. 

Chesky také oznámil, že jeho společnost zavádí prioritní zákaznický servis. Vedení Airbnb chce odbavit 90 procent hovorů v angličtině za dvě minuty nebo méně. Dalšími výraznými změnami bude snížení poplatků u dlouhodobých ubytování nebo dostupnost pokynů k odjezdu ještě před zamluvením rezervace. Celkově by mělo být změn více než padesát.