Čína láká investory. Snižuje jim daně

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Zahraniční společnosti působící v Číně se dočkají až padesátiprocentního snížení daní na zisky stahované z Číny zpět do jejich domoviny. Asijská země se tímto krokem snaží zlákat více zahraničních investic.

Nové opatření se bude také týkat společností kotovaných na čínských kapitálových trzích, jejichž dividendy jsou vypláceny zahraničním investorům. Opatření se ale dotknou pouze investorů ze zemí, které mají s Čínou uzavřenou smlouvu o zamezení dvojího zdanění. Česko má tuto smlouvu uzavřenou od loňského roku. Například amerických společností se nařízení týkat nebude, protože ty jsou globálně zdaňovány americkými úřady.

Daňové změny by mohly korporacím na daních ušetřit miliardy dolarů. Analytici poradenské společnosti KPMG očekávají, že nové nařízení ze začátku povede ke zvýšení odlivu kapitálu, ale v dlouhodobějším horizontu by prostředky ušetřené na daních mohly jít do reinvestic v samotné Číně.

„Kvůli stavu globální ekonomiky několik posledních let musí Čína vytvořit přátelštější prostředí pro zahraniční investory,“ uvedl Khoon Ming Ho z čínské pobočky KPMG. „Nová daňová pravidla navíc přicházejí zrovna v době, kdy se řada společností chystá vyplatit své pololetní dividendy,“ dodal Khoon.

Čtěte také:

Čína prohrává boj o hospodářský růst

Čínský růst klesl pod magickou hranici 8 procent

Růst čínského obchodu ochabuje

Uvolnění daňového zatížení předcházel téměř rok konzultací mezi čínskými daňovými úřady, daňovými experty a samotnými společnostmi. Výsledkem bude jednoduché snížení daně z dividend vyplácené zahraničním akcionářům z dnešních deseti až na pouhých pět procent v závislosti na domovské zemi investora.

V loňském roce bylo podle čínských státních statistik do zahraničí vyplaceno 65 miliard dolarů na dividendách. Podle KPMG se na daních ze stahování kapitálu z Číny v loňském roce vybralo 8,6 miliardy dolarů, což je více než polovina všech daní placených zahraničními společnostmi v Číně.

Růst zpomaluje, říše středu se brání

Čína se ke snížení daňového zatížení odhodlala „za pět minut dvanáct“. Druhá největší ekonomika aktuálně prohrává boj o hospodářský růst. Poslední čísla za letošní druhý kvartál ukazují meziroční růst 7,6 procenta. V prvních třech měsících letošního roku přitom tamní ekonomika rostla o 8,1 procenta a o rok dříve ve stejném období dokonce o 9,5 procenta. Čínská politická reprezentace se tak předhání v nápadech na přilákání dalších zahraničních investic.