Čínské varování Německu. Odvetná opatření mohou poškodit i automobilový sektor v Česku

Web E15.cz přináší několik důležitých témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Čína varuje Německo

Vyjednávání mezi Čínou a Spojenými státy se začínají vyvíjet lepším směrem. V hledáčku asijské velmoci se však nyní ocitlo Německo. Čína totiž evropské zemi pohrozila odvetnými opatřeními, pokud Berlín vyřadí Huawei jako jednoho z možných dodavatelů technologie pro sítě 5G. Asijská země pohrozila uvalením cel na německé automobily. Pokud by tato situace nastala, může to určitým způsobem pocítit i automobilový sektor v Česku. 

Změny ve vládě

Boris Johnson, který znovu ovládl britské volby, se chystá na oznámení zmeň ve vládě. Britská média předpokládají, že jeho kabinet se výraznějších změn nedočká a rozsáhlejší rekonstrukce vlády přijde na řadu až poté, co Velká Británie opustí Evropskou unii na konci ledna 2020. 

Akcie téměř beze změn

Nejprve nadšení kvůli dalším pozitivním zprávám ohledně vyjednávání obchodní dohody mezi Čínou a Spojenými státy, poté ochlazení a smazání zisků. Takový byl den pro americké akciové trhy, které nakonec uzavřely téměř bez velkých změn. Index Dow Jones stoupl o 3,33 bodu, tedy 0,01 procenta, na 28.135,38 bodu. Širší index Standard & Poor's si připsal 0,23 bodu, neboli 0,01 procenta, a skončil na 3168,80 bodu. Index technologického trhu Nasdaq vzrostl o 17,56 bodu, čili 0,2 procenta, na 8734,88 bodu.

Vláda v lednu?

Budoucí kancléř a vůdce rakouských lidovců Sebastian Kurz doufá, že se mu podaří uzavřít koaliční smlouvu se Zelenými a dohodnout se tak na vytvoření vlády. Rakouský politik věří, že se vše podaří domluvit do ledna příštího roku. Lidovci stejně jako Zelení shodně tvrdí, že je nutné překonat ještě řadu sporných bodů. Ekologická a levicově zaměřená strana rovněž uvádí, že není nutné koaliční jednání uspěchat.