ČNB: Česká ekonomika poroste rychleji, než se předpokládalo

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15

Tuzemská ekonomika by měla v letošním roce růst o 2,9 procenta. Zlepšený výhled vývoje dnes zveřejnila Česká národní banka s tím, že příští rok se bude růst hrubého domácího produktu pohybovat kolem tří procent. Banka rovněž konstatovala, že neukončí režim devizových intervencí dříve než v roce 2016.

V předchozí květnové prognóze odhadovala ČNB letošní růst HDP na 2,6 procenta a na 3,3 procenta příští rok.

Odhad růstu ekonomiky v letošním roce tento týden výrazně zlepšilo také ministerstvo financí, a to na 2,7 procenta z dubnových 1,7 procenta. Pro rok 2015 počítá s nižším růstem o 2,5 procenta. Evropská komise tuzemskou ekonomiku odhaduje na letošní růst o dvě procenta, v roce 2015 pak o 2,4 procenta.

„Takto výrazná změna - o jeden procentní bod - je téměř výlučně dána lepším než očekávaným vývojem v prvním čtvrtletí,“ uvedlo ministerstvo. Hrubý domácí produkt v prvním čtvrtletí vzrostl meziročně o 2,9 procenta a mezičtvrtletně o 0,8 procenta.

Růst české ekonomiky podle ČNBRůst české ekonomiky podle ČNBRůst české ekonomiky podle ČNB | CNBMeziroční růst: 2014 - 2,9%, 2015 - 3,0%, 2016 - 2,8%

Soukromé české banky jsou o poznání skeptičtější. Podle nedávné předpovědi České bankovní asociace by letos ekonomika měla růst o 2,4 procenta a na tempo 2,7 procenta by se měla dostat až v příštím roce.

Inflace bude kolem dvou procent, předpokládá ČNB

Podle nové prognózy by měla inflace ve třetím i čtvrtém čtvrtletí 2015 činit dvě procenta. Předchozí odhad počítal ve třetím čtvrtletí s inflací 2,2 procenta a ve čtvrtém čtvrtletí s inflací 1,9 procenta. „Prognóza očekává, že počínaje třetím čtvrtletím 2014 se bude celková inflace postupně zvyšovat a ve druhé polovině příštího roku se vrátí k dvouprocentnímu cíli,“ uvedl guvernér centrální banky Miroslav Singer. Průměrná inflace letos bude podle ČNB 0,4 procenta a příští rok 1,8 procenta.

Tržní úrokové sazby by měly podle Singera zůstat na stávajících velmi nízkých úrovních až do třetího čtvrtletí 2015.

S koncem intervencí bankovní rada dosud počítala ve druhém čtvrtletí 2015. „Bankovní rada konstatuje, že ČNB neukončí používání kurzu jako nástroje měnové politiky dříve než v roce 2016,“ uvedl dnes guvernér centrální banky Miroslav Singer.

Česko letos rekordně čerpá eurodotace