ČNB má nejpozitivnější prognózu: Ekonomika poroste o 4,7 procenta

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Archiv/Euro

Ekonomika letos poroste o 4,7 procenta. Ve své nové prognóze to uvedla Česká národní banka. Dosud odhadovala celoroční růst 3,8 procenta. Pro příští rok centrální banka odhad nepatrně zvýšila na 2,9 procenta. Odhad vývoje inflace ČNB mírně zvýšila.

Rizika pro nově odhadovaný vývoj hodnotí bankovní rada podle guvernéra ČNB Miroslava Singera jako vyrovnaná. Proti růstu cen by mohlo působit zpomalení se rozvíjejících se ekonomik a pokračující utlumený vývoj výrobních cen v eurozóně. Naopak proinflačním rizikem je podle Singera „nenaplnění předpokladu o poklesu cen zemního plynu“.

Ministerstvo financí v nové prognóze zlepšilo odhad růstu ekonomiky v letošním i příštím roce. Letos by měl hrubý domácí produkt stoupnut o 4,5 procenta a příští rok o 2,7 procenta. Česká bankovní asociace tento týden v prognóze zlepšila odhad růstu ekonomiky v letošním roce na 4,2 procenta ze srpnových 3,2 procenta. Pro příští rok naopak odhad zhoršila na 2,5 procenta z předchozích 2,7 procenta.

Cz GDP Annual Growth Rate

Evropská komise ve své aktuální prognóze odhadla, že v letošním roce zrychlí růstové tempo na 4,3 procenta. Rozkolísané čerpání evropských fondů ale vyústí v prudké zpomalení ekonomiky v příštím roce až na 2,2 procenta.

Pesimističtější než národní banka je i Česká bankovní asociace, když svůj odhad zvýšila na 4,2 procenta ze srpnových 3,2 procenta. Příští rok podle ní hospodářství zpomalí na 2,5 procenta. „Dynamika českého hospodářství bude v roce 2015 i v roce 2016 vyšší než růst ve většině zemí eurozóny, což slibuje přibližování ekonomické úrovně k nejvyspělejším evropským ekonomikám,“ uvedla hlavní ekonomka asociace Eva Zamrazilová.

Bankovní rada ČNB se také shodla na tom, že ukončení režimu devizových intervencí se pravděpodobně odsouvá až do období kolem konce roku 2016. Dosud centrální bankéři hovořili o tom, že režim intervencí neopustí dříve než ve druhé polovině příštího roku.