Credo Ventures chystají třetí fond. Investují s nimi zakladatelé Avastu i Karel Janeček

Ondřej Bartoš

Ondřej Bartoš Zdroj: Michael Tomeš, E15

Začínající středoevropské firmy především z oboru informačních technologií brzy nejspíš dostanou další šanci dosáhnout na nové peníze pro rychlejší start podnikání. Po dvou fondech Stage 1 a Stage 2 se venture kapitálová společnost Credo Ventures, za níž stojí Ondřej Bartoš a další tři byznysmeni, připravuje na spuštění třetího kola fondu.

„Jelikož se dvojka blíží ke konci nového investování a fondy se většinou překrývají, ve stejném okamžiku nebo lehce poté pravděpodobně přijde trojka,“ uvedl Bartoš v rozhovoru pro magazín E15 Premium s tím, že se tak nejspíš stane ještě do konce roku.

Do fondů Credo Ventures doposud vložila peníze čtyřicítka investorů z Česka a Slovenska, do druhého se přidal také Evropský investiční fond. „Prozatím si představujeme, že ve fondu 3 s námi bude snad většina investorů pokračovat a možná se přidají další,“ říká Ondřej Bartoš.

Investování pod hlavičkou Credo Ventures účastnili například zakladatelé společnosti Avast Eduard Kučera a Pavel Baudiš nebo fond RSJ Private Equity. Jeho prostřednictvím investují také Karel Janeček, Václav Dejčmar a Libor Winkler. „Jsme spokojeni s vývojem investic, které jsme do fondů Credo dosud vložili. Proto jsme připraveni pokračovat,“ uvedla za RSJ Petra Musilová.

„Investoval jsem do fondu 1 i 2, tak samozřejmě zvážím i fond 3,“ reagoval na dotaz deníku E15 Jaroslav Havel, řídící partner advokátní kanceláře Havel & Partners s tím, že investice jsou pro něj vedlejší a živí ho právo. Právě jeho kancelář je také hlavním právním poradcem fondu Credo.

Prvními dvěma fondy protekly miliony eur. Trojka bude podle Bartoše nejspíš zase o něco větší než 53milionová dvojka. „Velikost bude přiměřená. Neradi bychom region zahrnuli penězi, kterých je stejně jako všude jinde poměrně dost,“ uzavírá Bartoš.

Fondy Credo Ventures jsou desetileté. Z toho prvního byly nejúspěšnější investice do společnosti Cognitive Security, již koupilo Cisco, a do firmy Appiary, jejímž vlastníkem se stal americký Oracle. Ve druhém kole má Credo proinvestováno zatím šedesát procent cílové částky fondu, a to do 23 projektů.

Jak být bohatý? Dozvíte se to v investičním magazínu E15

Video placeholde

Magazín E15 Premium • E15