Držte část portfolia v korunách, radí investoři

Peníze, koruny

Peníze, koruny Zdroj: Anna Vacková, E15

Zpevnění domácí měny může výhledově vymazat zahraniční zisky z investic. Česká koruna by v příštích letech mohla opanovat měnové trhy a proti hlavním světovým platidlům posílit dokonce o desítky procent.

Pro investory sestavující svá portfolia to podle odborníků znamená, že by neměli zapomínat na investice v tuzemsku, nebo alespoň spravované v české měně.

Atraktivita těch zahraničních se prý totiž i přes lákavé pozlátko slibného potenciálu může rozplynout v okamžiku, kdy tuzemský investor sklidí ovoce své sázky a převede peníze zpátky do tvrdé koruny.

„Během příštích pěti let očekávám posílení české měny vůči euru na dvacet korun, americký dolar by měl v tu dobu být za šestnáct korun,“ soudí šéf investiční společnosti Art of Finance Petr Krčil.

Pro investory by takové posílení znamenalo zhruba dvacet procent dolů z každé zahraniční investice v eurozóně nebo na druhé straně Atlantského oceánu. „Důležité tak pro investory je, aby velký podíl investic drželi v příštích letech v korunách,“ dodává Krčil.

Spoléháte spíš než na koruny na kryptoměny? Sledujte aktuální kurz bitcoinu >>>

Důležitost sázek na korunu poroste spolu s tempem růstu úrokových sazeb v Česku. „Cyklus měnového utahování ČNB výrazně předbíhá eurozónu a na tom se nic nezmění. Česká měna by měla podle našich projekcí dále posilovat,“ říká šéf Patria Finance Jiří Vyskočil s tím, že hrozba tvrdší měny je pro tuzemské hráče důležitou položkou na seznamu rizik. „Zahraniční investice tak doporučujeme raději měnově zajistit,“ dodává Vyskočil.

Deník E15 oslovil deset správců investic, kteří v průměru považují za optimální zhruba patnáct korun z každé stovky v portfoliu.

Někteří jdou ale podstatně dále, Art of Finance doporučuje držet v portfoliu kolem čtyřiceti procent korunových investic. Podle investiční společnosti Conseq Investment Management by měl mít burzián v portfoliu ze 45 procent korunové investice.

Nejčastěji míří expertní tipy do domácích firemních dluhopisů a českých akcií. „V úvahu připadají i globální akciové fondy vedené v korunách, čímž odpadne složité zajištění do domácí měny,“ míní šéf Raiffeisen investiční společnosti Jaromír Sladkovský.

Jak být bohatý? Čtěte v novém magazínu E15 Premium. Na stáncích od 19. února 

Video placeholde
Jak být bohatý - investiční magazín E15 Premium • E15