Další rána pro Volkswagen z Nizozemska. Musí odškodnit majitele vozů kvůli kauze dieselgate

Volkswagen logo

Volkswagen logo Zdroj: Profimedia.cz

Výroba volkswagenů ve Wolfsburgu
Výroba volkswagenů ve Wolfsburgu
Výroba volkswagenů ve Wolfsburgu
Výroba volkswagenů ve Wolfsburgu
Výroba volkswagenů v Hannoveru
23
Fotogalerie

Nizozemský okresní soud rozhodl, že majitelé vozů z koncernu Volkswagen se softwarem, který umožňoval podvody při emisních testech, mají nárok na odškodnění. Kupci nových vozů značek Volkswagen, Audi, Seat a Škoda s nainstalovaných softwarem mají dostat 3 tisíce eur (více než 77 tisíc korun) a majitelé ojetých vozů 1500 eur. Volkswagen se může proti rozhodnutí soudu odvolat, uvedla agentura Reuters.

Odškodnění se podle soudu vztahuje na přibližně 150 tisíc vozů. Volkswagen v roce 2015 přiznal, že po celém světě nainstaloval asi do 11 milionů aut s naftovým motorem software, který umožňoval manipulovat s testy emisí. Emise vozů tak při testech ukazovaly mnohem nižší hodnoty, než byla skutečnost. Skandál, přezdívaný dieselgate, již stál automobilku více než 32 miliard eur (822 miliard korun). Částka zahrnuje pokuty, opravy a soudní výlohy.

Žalobu na Volkswagen podali také majitelé vozů koncernu v Česku, místní soudy však zatím o odškodném nerozhodly. Ke sporu s koncernem Volkswagen se zde připojily tisíce lidí, celkem podle dostupných informací žádají zhruba 1,5 miliardy korun. V Česku se prodalo zhruba 165 tisíc dotčených vozidel.

Skandál označovaný jako dieselgate vypukl v roce 2015, kdy německý výrobce Volkswagen přiznal, že namontoval do 11 milionů vozů software, který při testování falšoval hodnoty výfukových plynů. V hledáčku vyšetřovatelů se pak ocitly mnohé další automobilky od Daimleru přes Fiat Chrysler po francouzský Renault, značku Opel automobilky PSA a dokonce dodavatelská firma Bosch.

Volkswagen uvažuje o výstavbě gigafactory v Česku:

Video placeholde
Gigafactory Volkswagen v Česku - pozitiva a negativa • Videohub