Deficit veřejných financí by měl klesnout do roku 2018 o dvě třetiny

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: CTK

Deficit veřejných financí bude podle ministerstva financí postupně klesat z letos odhadovaných 1,9 procenta hrubého domácího produktu (HDP) až na 0,6 procenta HDP v roce 2018. Loni byl deficit veřejných financí 1,98 procenta HDP.

Vyplývá to z aktualizované verze Konvergenčního programu, kterou v pondělí projedná vláda. Vláda v pondělí projedná i zprávu o vývoji státního rozpočtu za první čtvrtletí.

Konvergenční program je základním dokumentem země pro přijetí eura a popisuje rozpočtovou strategii vlády a plánovaný vývoj veřejných financí v následujících letech. EU vyžaduje mimo jiné pro přijetí eura deficit veřejných financí pod třemi procenty HDP.

„Plán ministerstva financí na snižování deficitu hodnotíme jako realistický a kýžený. Česká republika se, co se tohoto ukazatele týče, loni pohybovala pod průměrem jak zemí Evropské unie, tak eurozóny, což je jistě pozitivní. Podobnou situaci lze očekávat i letos,“ uvedl hlavní ekonom Roklen Lukáš Kovanda.

Pokud by deficit v roce 2018 opravdu klesl až na 0,6 procenta HDP, jednalo by se podle Kovandy o nejnižší deficit veřejných financí v tomto tisíciletí. „Takový vývoj by dále snížil náklady na obsluhu českého dluhu, neboť by se investoři díky sníženému riziku investice do českého dluhu spokojili s nižším výnosem,“ dodal.

Vyhlídky na růst

Program zároveň počítá s tím, že ekonomika poroste letos o 2,7 procenta. V příštím roce její růst zpomalí na 2,5 procenta. V letech 2017 a 2018 by měla česká ekonomika růst o 2,3 procenta.

Deficit veřejných financí se počítá z rozdílu příjmů a výdajů ministerstev a dalších státních úřadů, měst a obcí, vybraných příspěvkových organizací, státních i jiných mimorozpočtových fondů a firem, veřejných vysokých škol, veřejných výzkumných ústavů, zdravotních pojišťoven, asociací a svazů zdravotních pojišťoven a Centra mezistátních úhrad.

Vláda v pondělí projedná také zprávu o vývoji státního rozpočtu za první čtvrtletí. Státní rozpočet skončil ke konci března s přebytkem 19,9 miliardy korun. Celkové příjmy rozpočtu ke konci března činily 314,5 miliardy korun a celkové výdaje 294,6 miliardy korun. Na celý letošní rok je schválen rozpočet se schodkem 100 miliard korun.