Digitální filmoví mágové spojili síly. Fúzí studií vznikla komplexní postprodukce a tvorba 3D efektů

Fotografie z druhé řady seriálu První republika

Fotografie z druhé řady seriálu První republika Zdroj: Česká televize

Lukáš Keclík, řídící partner PFX
Tomáš Srovnal, šéf studia Cinepost
Fotografie z druhé řady seriálu První republika
Fotografie z druhé řady seriálu První republika
Fotografie z druhé řady seriálu První republika
12
Fotogalerie

V branži české filmové postprodukce došlo k důležité události, spojila se studia PFX a Cinepost Barrandov. Vznikl tak dominantní hráč v oboru vizuálních efektů a 3D animace pro filmový, reklamní i herní průmysl. Po fúzi budou studia fungovat pod názvem PFX.

Studio PFX koupilo 75 procent Cinepostu, zbylých 25 procent patří Tomáši Srovnalovi, který Cinepostu čtyři roky šéfoval a nově se v rámci fúze stal i partnerem PFX. Hodnotu obchodu ale šéf Cinepostu nechtěl specifikovat, uvedl jen, že letos studio utrží zhruba čtrnáct milionů korun.

„S Cinepostem jsme spolupracovali dlouhodobě na řadě projektů. Díky fúzi vznikl úplně nový typ postprodukční společnosti, která je schopná nabídnout kompletní škálu služeb a nejnovější digitální technologie,“ říká Lukáš Keclík, řídící partner PFX.

Cinepost se podílel na postprodukci u filmů Tobruk, Habermanův mlýn, Vyprávěj, či Kájínek. Navíc digitálně restauroval Formanova Černého Petra. „Z aktuálních tuzemských projektů spolupracujeme například na filmech Palach, Zoufalé ženy dělají zoufalé věci, vánoční pohádce Nejlepší přítel a seriálech První republika, Dáma a král, Polda a dalších,“ vypočítává dosavadní šéf Cinepostu a nově partner PFX Tomáš Srovnal.

Kreativní studio PFX má za sebou pětiletou historii tvorby vizuálních efektů a 3D animací. Po spojení s barrandovským studiem Cinepost získá i zázemí speciálního barrandovského certifikovaného postprodukčního kina a Dolby mixážní haly. PFX se například podílelo na tvorbě animovaného 3D filmu Hurvínek a kouzelné muzeum, nebo na lokálních kampaních pro T-Mobile, Škodu Auto, Staropramen, či Jägermeister. Navíc spolupracovalo i s řadou společností z USA a jiných zemí.