Aeroholding vydá dluhopisy za půl miliardy

ČSA

ČSA Zdroj: Jan Groh, wikimedia.org

Nově vzniklý Český aeroholding si chce dojít pro peníze na finanční trhy. Dozorčí rada podniku v pátek schválila dluhopisový program s celkovým rámcem deset miliard korun. Program aeroholding může, ale nemusí využít v plné výši. Pro začátek počítá s jednou emisí ve jmenovité hodnotě půl miliardy s možností zvýšení až na miliardu korun a se splatností do pěti let. Aranžérem programu, který ještě musí schválit Česká národní banka, je Patria Finance.

Holding, jenž se minulý rok stal majitelem letištních nemovitostí na Ruzyni, chce z dluhopisů financovat přípravu stavby druhé ranveje a také refinancovat směnky. V materiálu, který má E15 k dispozici, se mimo jiné píše, že dluhopisový program sníží závislost firmy na bankovních zdrojích. „Schopnost bank úvěrovat je z globálního pohledu nadále velmi nejistá,“ píší manažeři dozorčí radě. Firma počítá s investorským mixem privátní klientely a institucionálních investorů.

Aeroholding už zkušenosti s dluhopisy má. Loni spolu s nemovitým majetkem převzal tři emise dluhopisů od Letiště Praha. „Nově schválené dluhopisy v podstatě nahrazují původní dluhopisový program Letiště Praha,“ uvedla mluvčí holdingu Michaela Lagronová.

Přečtěte si rozhovor s šéfem aeroholdingu:

Miroslav Dvořák: Každý další rok fungování ČSA je pro Ruzyni přínosem

Největší firemní dluhopisové programyNejvětší firemní dluhopisové programy|e15

První letištní emisi dvouletých dluhopisů v hodnotě 800 milionů korun holding splatil letos v lednu. Zbylé dvě emise v celkovém objemu 650 milionů jsou splatné v roce 2013, respektive 2020. Aeroholding rovněž od letiště převzal úvěr Evropské investiční banky 6,9 miliardy korun, ten je splatný v roce 2027. Letiště za tyto peníze postavilo schengenský Terminál 2.

Vedení aeroholdingu zdůrazňuje, že zadluženost firmy je stále relativně nízká. Podíl vlastního kapitálu na celkových aktivech je téměř 74 procent.

Hrubý zisk aeroholdingu a jeho dcerHrubý zisk aeroholdingu a jeho dcer|E15

Český aeroholding vznikl před rokem a má zachránit České aerolinie. Minimalistickým cílem je spása alespoň ziskových činností ČSA, které se vyčlenily do dceřiných firem. Aeroholding tyto dcery od ČSA kupuje, za Holidays Czech Airlines (chartery), Czech Airlines Handling (odbavení) a CSA Services (call centrum) už zaplatil zhruba 1,3 miliardy. Zbývá převést údržbu Czech Airlines Technics a poté samo letiště a pravidelnou dopravu ČSA. Právě té mají peníze pomoci k přežití.

Aeroholding loni vydělal zhruba 300 milionů korun, letos plán počítá se ziskem 337 milionů. Hlavním příjmem holdingu je nájemné od Letiště Praha, letos by mělo činit 1,3 miliardy.