Aerolinky Ryanair otevřou v Bratislavě další základnu. Chtějí milion cestujících ročně

Irský nízkonákladový letecký přepravce Ryanair plánuje otevřít na jaře příštího roku na bratislavském letišti M.R. Štefánika svou další základnu. Spolu s dalšími 16 linkami včetně nové linky do Madridu zajistí podle dopravce milion cestujících ročně.

„Od března 2015 umístíme v Bratislavě dvě letadla. Doufám, že v budoucnu se nám podaří dovézt do Bratislavy třetí a čtvrté letadlo,“ uvedl šéf Ryanairu Michael O'Leary. To podle něj například umožní Ryanairu zavést z Bratislavy odlety v časných ranních hodinách a také pozdní večerní přílety.

V případě, že k dvěma letadlům přibydou další stroje, počet pasažérů by se měl zvýšit až na dva miliony. Ryanair je dlouhodobě největším dopravcem na bratislavském letišti, kam létají také České aerolinie na lince z Prahy přes Bratislavu do Košic.

Vytvoření základny Ryanairu největší slovenské letiště uvítalo. „Ryanair je pro nás dlouholetý, stabilní a hlavně férový partner. Tím se letiště Bratislava definitivně dostává na leteckou mapu Evropy,“ dodal generální ředitel letiště Ivan Trhlík. Poznamenal, že irský dopravce ve srovnání s konkurencí nezískal od letiště žádné speciální podmínky.

Více letů z Bratislavy

Zájem Ryanairu na otevření základny na Slovensku O'Leary zmínil už loni, kdy odhadl, že jeho společnost více než zdvojnásobí počet přepravených cestujících v Bratislavě, a to na dva až 2,5 milionu lidí ročně.

Bratislavské letiště je dlouhodobě ve stínu blízkého vídeňského letiště. Letišti M.R.Štefánika loni pátým rokem po sobě klesl počet odbavených cestujících, a to o tři procenta na 1,37 milionu lidí. Roční kapacita letiště činí pět milionů osob. Služeb vídeňského letiště, které je od Bratislavy vzdáleno po silnici jen několik desítek kilometrů, loni využilo téměř 22 milionů pasažérů.

Ryanair provozuje více než 1600 letů denně a spojuje 182 destinací ve 30 zemích. Letos v dubnu se firma po tříleté odmlce vrátila na pražské letiště. O'Leary uvedl, že přepravce má v plánu zahájit transatlantické lety mezi Evropu a Spojenými státy, ale k tomu podle něj potřebuje velkokapacitní letadla, která zatím nemá k dispozici.