Alibaba by mohl stavět v Česku, vyhlédl si pozemky v Chebu

Alibaba

Alibaba Zdroj: CTK/AP

Čínský internetový prodejce Alibaba má údajně zájem o pozemky v chebské průmyslové zóně. Město Cheb je v letošním roce zasíťovalo za zhruba 43 milionů korun. Na obsazení druhé etapy o rozloze přes 30 hektarů spolupracuje město s developerskou společností Accolade.

Jednání s čínským investorem jsou ale teprve na počátku. „V současné době má firma hlavní pobočku v Německu u Frankfurtu. Ale uvažují o přesunu do Chebu. I proto, že máme blízko dálnici a že je to blízko i do Německa a jsou zde levnější náklady,“ řekl místostarosta Chebu Pavel Hojda (KSČM). Na konci se dubna se objevila zpráva o tom, že Alibaba uvažuje o postavení datového centra v Česku.

V Karlovarském kraji nejúspěšnější průmyslová zóna v Chebu má zatím rozlohu asi 40 hektarů a zaměstnává na tisíc lidí. Její rozšíření by mohlo přivést další investory, a to jak výrobní podniky, tak i logistické nebo obchodní firmy.

Park se prodražil

Proti původním předpokladům se zasíťování druhé etapy parku prodražilo o některé vícenáklady, například posílení plynovodu. To bylo provedeno právě po dohodě s developerskou firmou Accolade, která bude celou druhou etapu parku nabízet místo města.

Pokud by se podařilo do chebského parku získat největší čínský internetový obchod Alibaba, který je srovnatelný s americkým gigantem Amazon, posílilo by to i prestiž parku. Největší čínský internetový prodejce Alibaba Group Holding jen za první fiskální čtvrtletí zvýšíl tržby o 28 procent na 3,27 miliardy dolarů (79,2 miliardy korun). Jde přitom o nejnižší růst za poslední tři roky.