Americkou ikonu autobusové dopravy Greyhound koupila mateřská firma Flixbusu

Americký autobusový dopravce Greyhound bude mít německého majitele

Americký autobusový dopravce Greyhound bude mít německého majitele Zdroj: profimedia.cz

Společnost Flixmobility koupila amerického autobusového dopravce Greyhound. Transakce věhlasnou americkou značku oceňuje na 46 milionů dolarů, Němci ji převzali od britské společnosti Firstgroup. Německý podnik, který je matkou dopravce Flixbus, se stane jedničkou na trhu dálkových autobusů ve Spojených státech.

Pandemie se na hospodaření Greyhoundu výrazně podepsala. Poptávka cestujících se strmě propadla, firma musela osekat svou síť linek. Ve finančím roce 2021, který skončil v březnu, Greyhound vykázal provozní ztrátu 12 milionů dolarů. 

Britský provozovatel vlaků a autobusů Firstgroup hledal zájemce o převzetí Greyhoundu už před pandemií. Po dokončení všech náležitostí s prodejem se stáhne z mezinárodního trhu. Firma je největším provozovatelem autobusů v Británii.

Flixmobility je jeden z nejúspěšnějších německých dopravních start-upů. Vznikl v roce 2012, v USA působí od roku 2018. Zastřešuje značky Flixbus a Flixtrain.

Flixmobility získá od společnosti Firstgroup autobusy, řidiče i v USA proslavenou značku. Součástí obchodu nejsou nemovitosti, penzijní závazky Greyhoundu ani aktivity v Mexiku. Firstgroup získá z prodeje podle svého sdělení 172 milionů dolarů.

Greyhound sídlí v texaském Dallasu. Firma vznikla v roce 2014, značka Greyhound ale existuje od roku 1929. Zajišťuje dálkovou meziměstskou osobní přepravu do stovek destinací ve Spojených státech, v Kanadě a v Mexiku.