Arriva chce provozovat MHD v Kladně, rozhodne ÚOHS

Autobusy firmy Arriva

Autobusy firmy Arriva Zdroj: Arriva

Nový vlastníkem dopravní společnosti ČSAD MHD Kladno, která zajišťuje například městskou dopravu v Kladně, se má stát Arriva transport Česká republika. Transakci začal posuzovat Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).

Arriva podala žádost na povolení fúze v tomto týdnu. ÚOHS byl měl rozhodnout nejpozději začátkem příštího měsíce. Posuzovat bude oblast autobusové dopravy. Arriva se v Česku specializuje především na autobusovou dopravu. Na železnici nyní provozuje jediné spojení mezi Šumperkem a Kouty nad Desnou, na kterém ale kraj do budoucna počítá s Českými drahami.

V tuzemské autobusové dopravě Arriva nyní drží zhruba dvacetiprocentní podíl. Zajišťuje dopravu objednanou krajskými úřady ve Středočeském, Moravskoslezském a Královéhradeckém kraji. V dálkové dopravě provozuje na své komerční riziko spojení například z Prahy na Šumavu, do Jeseníku, nebo z Jeseníku do Ostravy nebo do Brna. Firma patří do skupiny Deutsche Bahn.

ČSAD MHD Kladno zajišťuje ve městě a jeho okolí autobusovou dopravu. Město jí přispívá ročně na úhradu ztrát kolem 50 milionů korun, zvýšení dotace o dalších pět milionů do konce letošního roku schválili nedávno kladenští radní. Loňský obrat společnosti, která zajišťuje dopravní obslužnost autobusovými linkami ve více než 130 městech a obcích ve Středočeském kraji, loni podle výroční zprávy činil 373 milionů korun. Dosavadním stoprocentním vlastníkem společnosti je REGA Přerov.