Arriva nasadila na Příbramsku nové autobusy. Za podpory eurodotací

Autobusy firmy Arriva

Autobusy firmy Arriva Zdroj: Arriva

Dopravce Arriva Praha (dříve Veolia Transport Praha) pořídil od roku 2012 v rámci modernizace vozového parku 17 částečně nízkopodlažních autobusů. Jejich celková hodnota dosáhla téměř 66 milionů korun, přičemž 40 procent z této částky tvoří evropská dotace z programu ROP Střední Čechy.

Do provozu byly postupně uvedeny částečně nízkopodlažní vozidla SOR typu CN 10,5 (tři autobusy) a CN 12 (14 autobusů). Vozidla byla předána dopravci v několika dodávkách, poslední z nich se uskutečnila letos v dubnu. Všechny stroje pořídil dopravce již v novém korporátním designu společnosti Arriva.

Nové autobusy jezdí na linkách v oblastech Příbramska, Březnicka, Sedlčanska a Dobříšska s přesahem do hlavního města Prahy a jsou provozovány v závazku veřejné služby Středočeského kraje.

„Záměrem tohoto projektu realizovaného v období od září 2012 do června 2014 je modernizace vozového parku a zvýšení kvality úrovně veřejné autobusové dopravy s orientací na různé skupiny cestujících od rodičů s kočárky až po seniory. Zároveň chceme podpořit ekologičnost dopravy a pomoci rozvoji regionu,“ uvedl při představení vozidel Daniel Adamka, generální ředitel Arriva Transport Česká republika.

Autobusy firmy ArrivaAutobusy firmy Arriva | ArrivaFlotila nových autobusů v barvách dopravce Arriva (zdroj: Arriva).

„Zajímavostí tohoto projektu je, že jsme v rámci dodávky autobusů obdrželi pěti tisící vyrobený autobus značky SOR. Jde o typ CN 12, se kterým jezdí od března letošního roku pan řidič Radek Budíšek,“ dodal Adamka.

Jubilejní autobus z Libchav má registrační značku 3AX 7857 a je provozován na linkách Příbram-Milín-Březnice-Rožmitál pod Třemšínem, Příbram-Rožmitál pod Třemšínem-Věšín, Teslíny, Příbram-Milín-Solenice-Klučenice a Příbram-Pičín-Dobříš. Vozidlo měsíčně najede 4300 kilometrů, jeho roční oběh činí 52 600 kilometrů.

„Jsem rád, že si můžeme prohlédnout nové ekologické autobusy, které mohly být pořízeny díky dotaci z Regionálního operačního programu Střední Čechy. Ve středních Čechách tak letos bude jezdit téměř 100 autobusů, které byly pořízeny za pomoci evropských peněz,“ uvedl Václav Chytil, pověřený ředitel Úřadu Regionální rady regionu soudržnosti Střední Čechy.

Skupina Arriva
Arriva v České republice provozuje téměř 2000 autobusů a 5 vlaků a zaměstnává přes 3200 zaměstnanců. Celkový obrat skupiny převyšuje 4 miliardy korun. Hlavní činností skupiny je linková autobusová doprava. Na trhu pravidelné osobní autobusové dopravy v České republice zaujímá Arriva vedoucí postavení. Ročně přepraví 120 milionů cestujících. Arriva v Česká republice je součásti skupiny Arriva, jedné z největších dopravních společností v Evropě, která zaměstnává 56 000 lidí a ročně přepraví více než 2,2 miliardy cestujících ve 14 evropských zemích.

V současnosti Arriva Praha v provozovně Příbram nasazuje do provozu 73 autobusů pro výkony v závazku veřejné služby. Jejich průměrné stáří je 9,05 roku (stav k 30. 11. 2012). Modernizací vozového parku realizací tohoto projektu se sníží průměrné stáří vozidel na 5,68 roku (stav k 31. 12. 2014).

Projekt nákupu nových autobusů je spolufinancován z prostředků Regionálního operačního programu NUTS II Střední Čechy. Společnost Arriva Praha je součástí skupiny Arriva po akvizici mateřskou firmou Deutsche Bahn.