Autobusy Student Agency loni převezly 5,6 milionu lidí, o desetinu více

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Autobusy Student Agency loni převezly podle prvních odhadů 5,6 milionu cestujících, což je proti roku 2012 nárůst o 11 procent. Dopravce, který patří do holdingu Student Agency Radima Jančury, loni zavedl některé nové linky, případně rozšířil počet spojů, vysvětlil mluvčí společnosti Aleš Ondrůj.

Přibližně 84 procent cestujících využívá vnitrostátní linky, zbytek linky mezinárodní. Loni se k již provozovaným spojům přidala linka z Prahy do Chomutova a do Mostu, z Brna do Zlína a také z Brna do Českých Budějovic. Letos na jaře se chystá dopravce otevřít linku z Prahy do Klatov.

Ve spolupráci s Deutsche Bahn se Jančurovy autobusy poprvé pustily v polovině prosince také na vnitroněmecký trh a jezdí právě v barvách německého dopravce na lince mezi Norimberkem a Mannheimem.

Firma aktuálně provozuje přes 150 autobusů a je největším českým dálkovým autobusovým dopravcem. Ač jsou tržby z letenek vyšší než z autobusové dopravy, je právě ta podle Jančury nejdůležitější součástí holdingu. V budoucnu by však rád převedl páteřní trasy ze silnic na koleje.