Automobilka PSA prodala výrazně víc vozů, pomohlo jí převzetí provozů Opel a Vauxhall

PSA

PSA Zdroj: profimedia.cz

PSA
PSA
PSA
PSA
5
Fotogalerie

Francouzská automobilová skupina PSA Group v pololetí navzdory odchodu z íránského trhu zvýšila celosvětový odbyt meziročně o 38 procent na rekordních 2,18 milionu vozů. Zasloužily se o to hlavně značky Opel a Vauxhall, které podnik převzal. Bez nově převzatých značek by byl růst odbytu slabší a činil by 1,9 procenta ve světě a 8,4 procenta v Evropě. Uvedla to agentura Reuters.

Téměř 28 procenty se na celkovém odbytu podílely sportovně-užitkové (SUV) vozy.

PSA loni koupila od americké automobilky General Motors evropskou součást Opel. V Evropě díky tomu za pololetí prodala 1,67 milionu automobilů, což je o 61,5 procenta více. Značek Opel a Vauxhall se prodalo 550 900.

PSA se v květnu začala stahovat z íránského trhu, protože kvůli americkým sankcím vůči islámské republice tam nedokáže garantovat bezproblémovost svého podnikání. V důsledku tohoto rozhodnutí jí odbyt aut na Blízkém východě klesl o 19 procent. Vloni se Írán na odbytu skupiny podílel asi 12 procenty.

Francouzská automobilka tak zvýšila závislost na evropském regionu, který se na odbytu v prvním pololetí podílel 77 procenty, zatímco o rok dříve to bylo 66 procent. Podíl firmy na evropském trhu se zvýšil o šest procentních bodů na 17,2 procenta.

Společnost letos uvedla na trh 13 nových modelů SUV, za pololetí jich prodala celkem přes 609 300. To představuje zhruba 28procentní podíl na celkovém odbytu.

Pololetní finanční výsledky by měla skupina PSA zveřejnit 24. července.