Autopilot Tesly potřetí boural, firma vinu odmítá

Tesla Model X

Tesla Model X Zdroj: tesla

Nový systém autonomního řízení, který do svých vozidel instaluje automobilka Tesla, měl další havárii. Tentokrát nezvládl řízení nejnovější Model X. Společnost však nemá v plánu systém z aut jakkoli stahovat.

Poslední nehoda se udála v neděli na dálnici v americké Montaně. Nedaleko města Whitehall auto sjelo z dálnice, kde došlo ke kontaktu se svodidly. Následně se automobil zastavil o sloupek, nikdo z posádky se naštěstí nezranil.

Při vyšetřování řidič přiznal, že řízení naplno přenechal vozidlu a pustil ruce z volantu. Právě to však společnost Tesla řidičům nedoporučuje. „Na volant nikdo nevyvinul sílu déle než dvě minuty, je to jasné porušení podmínek používání systému,“ vyjádřila se společnost k nehodě. Celému incidentu pravděpodobně pomohlo i to, že se udál na komplikovaném úseku plném zatáček.

První nehoda automatického systému, ke které došlo 7. května, si dokonce vyžádala lidskou oběť. Tehdy Tesla Model S vjela se svým řidičem přímo pod návěs kamionu, který systém nedetekoval. K další nehodě došlo také 1. července, když Tesla vyletěla z dálnice a dopadla na střechu. Oba pasažéři museli být tehdy se zraněními odvezeni do nemocnice.

Tesla nyní chystá informovat uživatele o nebezpečích, která hrozí, když řízení naplno přenechají autonomnímu řízení. Dočasně zakázat tuto funkci ve vozidlech však firma zatím neplánuje, pouze nabádá řidiče k vyšší opatrnosti.