Babiš podá trestní oznámení kvůli zakázce na dálniční známky

Premiér Andrej Babiš (ANO)

Premiér Andrej Babiš (ANO) Zdroj: Michael Tomeš

Končící ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO)
Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO)
Dálnice D1
Dálnice D1
5
Fotogalerie

Premiér Andrej Babiš (ANO) podá trestní oznámení kvůli zakázce na elektronické dálniční známky. Informace, které dostává o propojení některých osob, jsou znepokojivé, řekl při pracovní cestě v Izraeli.

"Dostáváme stále víc a víc znepokojivé informace, jak to proběhlo. Dneska už můžu potvrdit, že podám trestní oznámení," uvedl Babiš. Dodal, že dostává informace o propojení některých osob. "Je potřeba, aby to policie vyšetřila. Ale dostal jsem zprávu od kolegů, že je to na dobré cestě, abychom v podstatě ty zakázky zrušili, vysoutěžili je znovu a otevřeně. Pro mě je to absolutně nepřijatelné," doplnil předseda vlády.

Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI) minulý týden oznámil, že IT systém k elektronickým vinětám, který zahrnoval mimo jiné e-shop a mobilní aplikaci, zajistí společnost Asseco Central Europe za 401 milionů korun bez DPH.

Zakázka vyvolala velkou vlnu kritiky z řad odborníků, opozice i premiéra. Kvůli tendru v pondělí předseda vlády navrhl odvolat ministra dopravy Vladimíra Kremlíka (za ANO). Jeho nástupcem se v pátek stane vicepremiér a současně ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Společnost Asseco Central Europe, která měla být dodavatelem IT systému, uvedla, že je ochotna ukončit smlouvu se Státním fondem dopravní infrastruktury (SFDI) a nebude přitom žádat náhradu.

"Asseco postupovalo v celém procesu výběrového řízení korektně a v souladu s podmínkami zadavatele," uvedla společnost ve zprávě. SFDI v rámci zakázky oslovil bez otevřené soutěže pět vybraných firem, které splňovaly jeho podmínky. Následně byla podle fondu vybrána cenově nejnižší nabídka, kterou poskytla Asseco Central Europe.

Softwarová firma uvedla, že situace kolem zakázky vážně poškozovala její třicetiletou reputaci. "Důvěru zákazníků jsme získali na základě profesionality firmy a odbornosti našich zaměstnanců. Spokojené zákazníky máme nejen v Evropě, ale i na dalších kontinentech. Na základě vzniklé situace, kdy bylo vážně poškozeno jméno naší společnosti, vnímáme náš návrh na ukončení smluvního vztahu v tomto projektu jako nevyhnutelný," podotkla společnost. Firma věří, že by tento krok měl vést k vyřešení vzniklé situace.

Kauza kolem zavádění elektronických dálničních známek

27. června 2018 - Prezident Miloš Zeman jmenoval druhou vládu premiéra Andreje Babiše (ANO), menšinový kabinet složený ze zástupců hnutí ANO a ČSSD. Ve Sněmovně získala důvěru 12. července 2018 s podporou KSČM. Jedním z bodů programového prohlášení vlády bylo zavedení elektronických dálničních známek místo papírových nálepek.

30. dubna 2019 - Zeman jmenoval ministrem dopravy Vladimíra Kremlíka (za ANO), který nahradil Dana Ťoka (za ANO).

12. července 2019 - Sněmovna schválila zavedení elektronických dálničních známek od roku 2021. Senát schválil elektronické dálniční známky 14. srpna, limit pro maximální cenu známky poslanci ani senátoři nezvýšili. Prezident Zeman změnu zákona podepsal 27. srpna.

2020

14. ledna - Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI), který má systém elektronických dálničních známek na starosti, oznámil, že IT části vybuduje společnost Asseco Central Europe. Ta bude systém i následně čtyři roky provozovat. Celkem by společnost měla od státu dostat přibližně 401 milionů korun. Zakázka byla vedena v utajovaném režimu a nebyla pro ni vyhlášena klasická veřejná soutěž.

15. ledna - Výběr dodavatele e-shopu, aplikace a dalších IT částí připravovaného systému elektronických dálničních známek kritizovali opoziční poslanci.

- Premiér Babiš po jednání s vedením Ředitelství silnic a dálnic řekl, že bude od všech ministrů požadovat, aby na jednání vlády předkládali veškeré zakázky na dodávky informačních technologií. Důvodem jsou podle něj "pochybnosti v mediálním prostoru" o hospodárnosti zakázky na dodávku systému pro prodej elektronických dálničních známek.

17. ledna - Babiš řekl, že výběr dodavatele e-shopu, aplikace a dalších IT částí připravovaného systému elektronických dálničních známek byl zorganizován a vypsán tak, že by měl být zrušen. Ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO) po schůzce s Babišem řekl, že zakázka se rušit nebude.

20. ledna - Babiš navrhl odvolání ministra dopravy Kremlíka, který podle premiéra kritizovanou zakázku na elektronické dálniční známky manažersky nezvládl. Babiš oznámil, že vedením resortu pověří vicepremiéra a ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO). Vedení obou resortů jedním ministrem je podle Babiše trvalé řešení směřující k jejich sloučení. Prezident Zeman se změnami souhlasil. Babiš vyzval k odstoupení i ředitele SFDI Zbyňka Hořelicu a prvního náměstka ministra dopravy Tomáše Čočka. Personální výměnu i úvahy o fúzi ministerstev kritizovala opozice.

- Babiš jednal také s podnikatelem v informačních technologiích Tomášem Vondráčkem, který organizuje vytvoření e-shopu na elektronické dálniční známky pro stát zdarma. Organizátoři hackathonu #ZNAMKAMARADA chtějí nabídnout státu zdarma vytvořený a spuštěný e-shop s dálničními známkami v pondělí 27. ledna.

22. ledna - Zeman odvolal Kremlíka ke čtvrtku 23. ledna z funkce. Zároveň pověřil řízením ministerstva Havlíčka. V čele dopravy stane od pátku 24. ledna.

- Společnost Asseco Central Europe oznámila, že je ochotna ukončit smlouvu s SFDI. Nebude žádat žádnou náhradu. Situace kolem dálničních známek podle sdělení firmy vážně poškozovala její jméno.

- Premiér Babiš řekl novinářům při pracovní cestě v Izraeli, že kvůli zakázce na elektronické dálniční známky podá trestní oznámení. Informace, které dostává o propojení některých osob, jsou podle něj znepokojivé.