Benzin opět zdražuje - nyní je za 36,45 korun

benzin

benzin Zdroj: ctk

Ceny nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se v Česku vyšplhaly na nová maxima.

Ceny nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se v Česku vyšplhaly na nová maxima. Litr se ve středu prodával za průměrných 36,45 koruny, tedy o 20 haléřů dráž než před týdnem. Nafta zlevnila o haléř a litr ve středu stál 36,64 koruny. Čísla dnes zveřejnila společnost CCS, která ceny pohonných hmot u tuzemských čerpacích stanic sleduje.

Za vysokými cenami stojí především vysoká cena ropy na světových trzích, která se v posledních dnech drží kolem hranice 125 dolarů za barel.

„Ceny benzínu za posledních 10 let jsou o více než polovinu vyšší, ač průměrná cenová hladina za stejnou dobu vzrostla přibližně o čtvrtinu. Vzhledem k reálnému růstu mezd za posledních 10 let si tak ale z průměrné mzdy i přes výrazný růst ceny koupíme přibližně o 10 procent více benzínu, než před deseti lety,“ říká k cenám Jiří Šimek, analytik společnosti Citfin.

Nejhlouběji do peněženek museli řidiči sáhnout v Jihomoravském kraji, kde litr naturalu stál průměrných 36,90 koruny. Nejlevnější benzin byl v Jihočeském kraji, a to 36,07 koruny za litr. Rozdíl mezi nejdražším a nejlevnější krajem tak činí 83 haléřů.

Nafta byla nejdražší také na jihu Moravy. Její ceny tam ve středu dokonce překročily rekordních 37 korun za litr. Nejméně za naftu platili motoristé na jihu Čech, a to 36,17 koruny za litr.