Berounské nádraží se dočká rekonstrukce za 1,8 miliardy

Berounské nádraží

Berounské nádraží Zdroj: CC BY SA 3.0: SJu via Wikimedia Commons

Berounské nádraží i stanici v nedalekém Králově Dvoře čeká rozsáhlá rekonstrukce. Kromě obnovy nástupišť a další staniční infrastruktury počítá projekt s modernizací zhruba pěti kilometrů kolejí mezi oběma stanicemi. Hodnotu projektu odhadla Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) na více než 1,8 miliardy korun. Vyplývá to z oznámení ve Věstníku veřejných zakázek.

„Hlavním přínosem kromě zkvalitnění železniční dopravy a vybudování nové moderní železniční stanice v Berouně je pak přínos této stavby ke zkrácení doby jízdy mezi Prahou a Plzní, která by po dokončení všech staveb na tomto úseku měla být pod jednu hodinu,“ řekl mluvčí SŽDC Marek Illiaš. Teď běžné soupravy 113 kilometrů dlouhou trať mezi Prahou a Plzní urazí za hodinu a 36 minut. Soupravy pendolino jsou o 14 minut rychlejší.

Úsek u Berouna je součástí takzvaného třetího tranzitního koridoru protínající Česko od německých hranic přes Plzeň, Prahu, Pardubice a Ostravu směrem k hranicím se Slovenskem. Rekonstrukce úseku u Berouna, která by měla začít ve druhé polovině letošního roku a skončit na konci roku 2018, je jedním z prvních projektů, které jsou hrazeny z evropského operačního programu Connecting Europe Facility (CEF), v němž je pro Česko vyhrazeno zhruba 27 miliard korun.

Po dokončení stavby by úsekem mohly vlaky projíždět 120kilometrovou rychlostí, kromě kompletní rekonstrukce kolejí by také mělo být modernizováno zabezpečovací zařízení tak, aby provoz vlaků mohl být řízen z centrálního dispečerského stanoviště v Praze. Správa železnic rovněž počítá s obnovou dlouhodobě nevyužívaných kolejí a rekonstrukcí trolejí.