Bezplatná železnice Slováky zaujala, využily ji tisíce lidí

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Skoda Vagonka

Zavedení bezplatného cestování vlakem pro děti, studenty a důchodce na Slovensku veřejnost zaujalo. V pondělí, kdy toto opatření vstoupilo v platnost, státní železniční dopravce Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) vydal pasažérům 48 tisíc jízdenek na cestování vlakem zdarma. To odpovídá téměř polovině z celkového počtu jízdenek, které ZSSK v ten den vystavila.

Sedm z deseti cestovních dokladů na bezplatnou dopravu si podle mluvčí ZSSK Jany Morháčové vyžádali studenti. Oproti loňsku ZSSK vydala ve zmiňovaný den o 30 procent jízdenek více. ZSSK uvedla, že tyto údaje ale nezahrnují značný počet platících cestujících, kteří si jízdenku zakoupili v předstihu.

V pondělí byl na Slovensku svátek, prodloužený víkend mnoha Slováků využilo k návštěvě rodiny nebo k výletu.

Nejen pro Slováky

Cestovat vlakem zdarma mohou v zemi nejen Slováci, ale i občané celé Evropské unie. Cestující, kteří splňují kritéria pro bezplatnou přepravu, se až na výjimky musejí registrovat u ZSSK. Ve vlaku se pak prokážou zvláštní jízdenkou, která u dálkových spojů platí pouze na vybraný vlak. ZSSK neuvedla, zda o průkaz na bezplatnou dopravu už začali žádat také občané ČR.

Zavedení bezplatného cestování vlakem provázely podle slovenských medií fronty u pokladen na železničních nádražích, vlaková doprava v zemi ale nezkolabovala. ZSSK už dříve uvedla, že navýší kapacitu stávajících vlakových spojů o 12 tisíc míst, což odpovídá v průměrů zhruba desetině počtu cestujících, kteří denně využijí služeb ZSSK. V prosinci pak k stávajícím více než 1400 spojům společnost přidá do grafikonu dalších 103 vlaků.

Platícím cestujícím, kteří si zakoupí jízdenku v hodnotě alespoň deset eur (276 korun), tedy na minimální vzdálenost zhruba 200 kilometrů, ZSSK začala od pondělí vydávat místenky v hodnotě jednoho eura zdarma.

Na pětimilionovém Slovensku výhoda cestování vlakem zdarma platí pro zhruba polovinu obyvatel. Dosud se na bezplatnou dopravu u ZSSK zaregistrovalo kolem 200 tisíc lidí.

Počet pasažérů se zvýší o desetinu, tvrdí ministr dopravy

Ministr dopravy Ján Počiatek v pondělí odhadl, že zavedení bezplatného cestování zvýší počet pasažérů ve vlacích o více než desetinu. Kvalitu cestování až na některé výjimky, jako například v období prodloužených víkendů, toto opatření levicové vlády premiéra Roberta Fica prý nesníží, protože nyní jsou osobní vlaky v zemi vytíženy v průměru pouze na 25 procent.

Bezplatné cestování platí ve všech vlacích ZSSK s výjimkou souprav vyšší kategorie InterCity, které ale tvoří jen zlomek z celkového počtu spojů. Nárok na přepravu zdarma se pro děti, studenty a důchodce vztahuje i na regionální linku z Bratislavy do Komárna, kde státem dotovaný provoz osobních vlaků zajišťuje český soukromý dopravce RegioJet. Bezplatnou přepravu cestujících bude vláda vlakovým dopravcům proplácet.

Jan Šindelář: Pasažér druhé kategorie