Bitva o cestující na železnici. Žaludovi prý neubývají, Jančurovi přibývají

Petr Žaluda, Radim Jančura

Petr Žaluda, Radim Jančura Zdroj: ctk/Michal Dolezal

Bitva na železnici pokračuje. Generální ředitel Českých drah (ČD) Petr Žaluda, ani šéf skupiny RegioJet, která nedávno začala největšímu železničnímu dopravci konkurovat na trase z Prahy do Ostravy nepřipouštějí, že by jim konkurence ubírala cestující. „Tvrdou konkurencí začneme být od prosince, kdy začneme provozovat devět párů spojů, slibuje Jančura.

Přestože Jančura upozorňoval na možný krach firmy poté, co České dráhy snížily ceny na tratích, kde si s RegioJetem konkurují, dnes v České televizi v diskusi se svým oponentem Petrem Žaludou nedal podobné obavy znát. Naopak. „Ve vlacích máme od zahájení provozu v podstatě plno. Počet cestujících narůstá, postupně přidáváme další vozy,“ uvedl Jančura. Ani Žaluda nepřiznal žádný dopad vstupu konkurenta na počet zákazníků, využívajících služeb Českých drah. „Úbytek cestujících se zatím vůbec neprojevil,“ ujišťoval. „Když jsme vstoupili na trh, očekávali jsme, že se ČD budou od nás inspirovat, zejména co se týče služeb, vybavení vlaků a podobně. Ale oni šli s cenami o 30 procent pod nás,“ zmínil Jančura problém, který má RegioJet s cenami konkurence.

„Naše ceny na trati Praha-Ostrava jsou stejné nebo vyšší,“ kontroval šéf Českých drah. Jedná se prý o akční nabídky, které dopravce vyhodnotí. Jak dlouho budou tyto akční nabídky platné, záleží podle Žaludy na vývoji počtu cestujících. „To, že reagujeme cenami na konkurenci je normální,“ dodal.

„Je jen škoda, že pan Žaluda snížil ceny jen na linkách, které provozuje RegioJet nebo Student Agency. Proč se cena nesnížila cena i na dalších tratích?“ ptal se Jančura. Podle něj nejde o akční ceny, ale o obyčejné jízdné.

„Ceny jsme zlevnili tam, kde si potřebujeme cestující udržet nebo je přitáhnout. Slevy děláme každoročně, to, že začínají v září je logické, děti začínají jezdit do školy, ale je to samozřejmě také reakce na konkurenci,“ odpověděl Žaluda.

Kvůli snížení cen konkurence se RegioJet obrátil na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Přes cenovou válku, kterou teď obě firmy vedou, příznali oba šéfové, že v příštím roce budou muset zejména kvůli zvyšování DPH zdražovat. „Zdražení bude na úrovni 4-5 procent, finální rozhodnutí padne do konce října. Přikláním se spíše ke 4 procentům,“ prozradil svou představu Žaluda.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.