Páteční havárie indického letadla na jihu země má osmnáct obětí. Další zranění jsou v kritickém stavu

Na jihu Indie při přistávání havarovalo letadlo. Zemřelo nejméně čtrnáct lidí.

Na jihu Indie při přistávání havarovalo letadlo. Zemřelo nejméně čtrnáct lidí. Zdroj: Reuters

Na jihu Indie při přistávání havarovalo letadlo. Zemřelo nejméně čtrnáct lidí
Nehoda letadla na jihu Indie si vyžádala nejméně dva mrtvé
Na letišti v indickém Kalikatu havarovalo letadlo Air India, které letělo z Dubaje
4
Fotogalerie

Na letišti Kalikut na jihu Indie v pátek při přistání havarovalo letadlo Boeing 737-800 společnosti Air India. Nehoda si vyžádala 18 mrtvých a více než 123 zraněných, z toho 16 je podle informací indické policie v kritickém stavu. Stoj letěl z Dubaje, na palubě bylo 191 lidí. Při přistávání v hustém dešti a při špatné viditelnosti přejel dráhu a jeho trup se rozlomil na dvě části. Na místě havárie byly v sobotu nalezeny takzvané černé skříňky, tedy záznamník letových údajů i hovoru v pilotní kabině. Agentuře Reuters to řekl nejmenovaný vysoký představitel indického Generálního ředitelství civilního letectví.

Práci záchranářů komplikovala tma a silný monzunový déšť. Neštěstí si podle indické policie, kterou citovala agentura AP, vyžádalo nejméně 18 obětí. Mezi mrtvými jsou mimo jiné také oba piloti. Letoun byl v provozu dva roky.

Nehoda se stala ve městě Kalikut v jihoindickém státě Kérala. Přistávací dráhu tam po obou stranách lemují hluboké rokle, přistávání je tak náročné i za příhodných podmínek. 

„Kvůli špatnému počasí nemohl pilot napoprvé přistát, tak se se strojem otočil a pokusil se naletět na přistání z jiné strany,“ uvedl indický ministr pro civilní letectví.

Podle Air India bylo na palubě 174 dospělých cestujících, deset dětí, dva piloti a pět členů palubního personálu. Jednalo se o repatriační let, kterým se do Indie vraceli indičtí občané ze zahraničí. Pravidelné komerční lety byly zrušeny kvůli pandemii nemoci COVID-19.

Nejhorší letecká katastrofa se v Indii stala 12. listopadu 1996, kdy se nad státem Harijána srazil letoun společnosti Saudi Arabian Airlines s letem Kazakhastan Airlines. Zahynulo všech 349 osob na palubě obou letadel.