Boeing: Čína za 20 let nakoupí na osm tisíc letadel za 27 bilionů korun

Boeing 737

Boeing 737 Zdroj: Boeing

Render Boeingu 797
Boeing 737 Max
Boeing 737 Max
Boeing 737 Max
Boeing 737 Max
9
Fotogalerie

Čínské aerolinky do roku 2037 nakoupí 7690 nových letadel za 1,2 bilionu dolarů (zhruba 27 bilionů korun), odhaduje americká firma Boeing. Největší výrobce letadel na světě tak na uvedené období zvýšil svůj loňský odhad čínských nákupů o 6,2 procenta. Podle jeho sdělení se čínské letecké společnosti budou v příštích dvaceti letech snažit udržet krok s rostoucí poptávkou čínské střední třídy po létání.

„Vývoj v Číně lze dát do souvislosti s rostoucí střední třídou, která se v posledních deseti letech více než ztrojnásobila a očekává se, že se v následující dekádě ještě zdvojnásobí,“ uvedl zástupce marketingového oddělení firmy Randy Tinseth.

Boeing a jeho evropský rival Airbus o podíl na čínském nejrychleji rostoucím leteckém trhu na světě soupeří. Obě firmy v zemi otevřely montážní závody.

Americká společnost zůstala prozatím ušetřena následků čínsko-americké obchodní války. Velkých letadel se čínská odvetná cla na zboží ze Spojených států zatím netýkají. Loni dodal Boeing, který sám sebe označuje za největšího amerického exportéra, více než každé čtvrté vyrobené letadlo právě do Číny.

Firma rovněž uvedla, že čínský podíl na světovém trhu komerčních letadel bude do roku 2037 činit 18 procent. V současnosti je to 15 procent.

Boeing odhaduje, že se na celém světě v příštích 20 letech prodá 42 700 strojů v hodnotě 6,3 bilionu dolarů (zhruba 139 bilionů korun). Ještě loni podnik očekával, že světové letecké společnosti nakoupí v uvedeném období jen 41 030 letadel.