Boeing se kvůli problémům s modelem 737 MAX propadne do hluboké ztráty

Boeing 737 MAX 8

Boeing 737 MAX 8 Zdroj: Boeing

Ethiopian Airlines dočasně uzemnily celou svou flotilu letadel Boeing 737 MAX 8
Boeing 737 MAX
Boeing 737 MAX 8 Smartwings
Boeing 737 MAX 8 Smartwings
Odstavené letouny 737 MAX aerolinek American Airlines
9
Fotogalerie

Kvůli problémům s letouny 737 MAX se americký výrobce letecké techniky Boeing rozhodl odepsat 4,9 miliardy dolarů (asi 111 miliard korun). Firma varovala, že se tak ve druhém čtvrtletí propadne do hluboké ztráty. Akcie Boeingu ale v reakci asi o dvě procenta zpevnily, což je zřejmě známkou toho, že pro investory je tato částka přijatelná, uvedla agentura Reuters.

Boeing oznámil, že peníze použije na odškodnění těch leteckých společností, kterým narušila provoz nutnost odstavit letouny 737 MAX. Boeing veškeré s tím spojené náklady odepíše ve druhém čtvrtletí, jeho příjmy a zisk před zdaněním tak budou celkově nižší o 5,6 miliardy dolarů (zhruba 127 miliard korun). Kompletní hospodářské výsledky firma zveřejní 24. července.

Boeing dodal, že výrobní náklady na program 737 MAX by se ve druhém kvartálu měly zvýšit zhruba o 1,7 miliardy dolarů. To je dáno především zpomalením výroby, které se ukazuje být delší, než se očekávalo. Tyto náklady budou narušovat ziskové marže ještě nějakou dobu.

Boeing se nadále potýká s dopady dvou havárií letadel 737 MAX, které zapříčinily smrt více než 300 pasažérů. Provoz letounů Boeing 737 MAX byl po těchto nehodách po celém světě pozastaven a společnost se ocitla v jedné z nejhorších krizí ve své historii.