Březina je zpět v dozorčí radě pražského dopravního podniku

Karel Březina

Karel Březina Zdroj: E15

Vlivný muž a dopravní expert pražské ČSSD Karel Březina se vrací do dozorčí rady pražského dopravního podniku. Zvolen byl minulý týden.

Karel Březina nahradil v dozorčí radě dopravního podniku Pavla Hurdu z ODS, který byl odvolán letos v srpnu. Ihned po rozpadu koalice TOP 09 a ODS letos v květnu skončil v radě David Vodrážka (ODS) a Josef Nosek (ODS). Nahradili je Vojtěch Kocourek a Jan Blecha.

V rámci nového uspořádání, kdy TOP 09 drží u moci z opozičních lavic ČSSD získal už Březina uvolněný post předsedy dopravního výboru zastupitelstva. V dozorčí radě zatím zůstává neobsazené místo po Marii Kousalíkové (ODS), která na něj před dvěma týdny rezignovala.

Karel Březina byl v první pražské vládní koalici ODS a ČSSD radním pro dopravu. Členem dozorčí rady pražského dopravního podniku byl už za vlády Pavla Béma od května 2007. Od května 2010 do srpna 2011 byl předsedou dozorčí rady podniku, jemuž město posílá roční dotaci kolem deseti miliard korun.

Za své členství je ovšem dodnes popotahován u soudů. Funkci podle obžaloby vykonávat nesměl a odměny pobíral neoprávněně, protože v roce 2008 působil v dozorčí radě firmy Parcela Plus, která skončila v konkurzu. Soud jej už několikrát zprostil obžaloby, státní zástupce se ale vždy odvolal. Naposledy letos na podzim.