British Airways chtějí urychlit odbavení, pomoci mají visačky z e-papíru

Visačka na kufr z elektronického papíru

Visačka na kufr z elektronického papíru Zdroj: ctk

Letecká společnost British Airways otestuje opakovaně použitelné visačky na kufry vyrobené z elektronického papíru. Nejprve je dostanou zaměstnanci, na konci roku by je pak mohli zkusit první pasažéři, musí ale mít chytré telefony. V současnosti aerolinky tisknou papírové visačky pro každé zavazadlo odevzdané před letem, což zdržuje odbavení.

Elektronické visačky se dají použít v případě, že cestující má chytrý telefon a zvolí digitální odbavení. Při tom si stáhne do svého smartphonu aplikaci, která pak přenese veškeré potřebné informace na visačku. Informace na visačku se mohou přehrávat.

BA nejprve začne testovat nové visačky u svých zaměstnanců. První cestující by si je mohli zkusit koncem roku. Pokud budou testy úspěšné, mohly by se nové visačky začít používat již v příštím roce.

Navzdory různým změnám, které mají urychlit odbavení na letištích, zůstává odbavení zavazadel nadále časově náročné, řekl BBC zástupce British Airways. Cestující často musí vystát na letišti před letem kvůli odbavení zavazadel dlouhou frontu. Elektronická visačka by sice rovněž znamenala, že by musel pasažér se svým zavazadlem zamířit k přepážce, avšak doslova by zde svoje zavazadlo jen „upustil“ a to by si převzal někdo se skenerem, dodal.

Visačka na kufr z elektronického papíruVisačka na kufr z elektronického papíru | ctkVisačka na kufr z elektronického papíruVisačka na kufr z elektronického papíru | ctkVisačky z elektronického papíru. Zdroj: ČTK

Na některých letištích si mohou pasažéři vytisknout visačky na kufr sami v kioscích. I to však vyžaduje stále hodně času ve srovnání s naskenováním informaci přímo z telefonu, a také papíru. Pro aerolinky je to však zatím méně nákladné.

„(Elektronická visačka) je mnohem dražší, ale je znovu použitelná, koupíte si ji a použijete ji vícekrát,“ řekl BBC průmyslový designér Lewis Freeman, který pracoval na krytu pro elektronickou visačku. Životnost produktu je v současnosti až pět let. Freeman však rovněž upozornil, že technologie postupuje kupředu mnohem rychleji.

Elektronický papír, nazývaný také e-papír, je plochá zobrazovací jednotka odrážející světlo stejně jako běžný papír. Může uchovávat texty i obrázky bez potřeby elektřiny a obsah může být v případě potřeby změněn. Dá se rovněž ohýbat.