British Airways mají problémy se softwarem, ruší stovky letů

British Airways

British Airways

British Airways již nyní provozují 12 Airbusů A380 a mají zájem o další
Boeing 777 aerolinek British Airways na letišti Heathrow
Airbus A380 aerolinek British Airways spolu s vojenským Airbusem M400
British Airways
Přílet linky British Airways z New Yorku na londýnské letiště City
7
Fotogalerie

Aerolinky British Airways kvůli problémům s počítačovým systémem ruší nebo odkládají stovky letů. Na pražském Letišti Václava Havla se dopolední lety uskutečnily, zrušen byl zatím spoj do Londýna na letiště Heathrow a v opačném směru. Jde o třetí rozsáhlé selhání počítačové sítě společnosti za dva roky.

Zpožděny nebo zrušeny byly dvě stovky spojů včetně letů do Řecka, Španělska, Itálie a Ruska. Aerolinky, jejichž vlastníkem je společnost International Airlines Group, se zákazníkům omluvily a sdělily, že na vyřešení problému pracují.

Technické problémy narušily cestovní plány tisíců lidí, na letištích se tvoří dlouhé fronty. Počet postižených přepravce neuvedl, sdělil jen, že se jedná o „systémový problém“ ovlivňující odbavení a odlety na londýnských letištích Heathrow, Gatwick a City.

Někteří cestující měli problémy při on-line odbavení, jiní si stěžovali, že uvázli v letadlech, která nejsou s to vzlétnout celé hodiny.

Kvůli problémům s počítačovým systémem byly British Airways nuceny zrušit spoje s Heathrow, které je největším letištěm v Evropě, zhruba před rokem. V květnu 2017 nastalo velké selhání počítačového systému kvůli problému se zdrojem energie, což se dotklo 75 tisíc zákazníků, upozornila agentura Reuters.

British Airways také čelí pokutě 183,4 milionu liber (přes pět miliard korun) za porušení ochrany dat zákazníků a připravují se na možné stávky ve sporu se svými piloty.