Brusel schválil restrukturalizaci Českých aerolinií

ČSA

ČSA Zdroj: profimedia.cz

Evropská komise dnes schválila restrukturalizační plán Českých aerolinií, který zahrnoval i úvěr ve výši 2,5 miliardy korun. Vzhledem k tomu, že ho přepravce od státní firmy Osinek získal za údajně výhodnějších podmínek, Brusel se obávala, zda je pomoc v souladu s unijním právem týkajícím se hospodářské soutěže.

„Komise dospěla k závěru, že pomoc pro ČSA byla v souladu s pravidly EU o státní pomoci,“ vysvětlil český eurokomisař Štefan Füle. „Vyšetřování ukázalo, že zrevidovaný plán restrukturalizace se zakládá na realistických předpokladech a měl by umožnit ČSA postavit se nohy v rozumném čase bez toho, aby narušil konkurenční prostředí a porušil evropská pravidla,“ dodal.

Komise hloubkové šetření podpory na restrukturalizaci ČSA zahájila loni v únoru. Brusel chtěl zjistit, jestli plán „může obnovit dlouhodobou životaschopnost společnosti a zda bude navrhované omezení podnikatelských činností dostatečné k tomu, aby zmírnilo negativní účinky poskytnuté podpory na hospodářskou soutěž“.

Bruselští experti měli pochybnosti například o tom, v jakém rozsahu by se mohlo na restrukturalizačním projektu podílet Letiště Praha, s nímž se podle plánu měly ČSA spojit. Jejich otázky zahrnovaly i to, jaký bude příspěvek ČSA na restrukturalizační náklady.

Firmy v potížích mohou v EU za určitých podmínek získat od státu finanční podporu. Brusel dohlíží na to, aby nebyli znevýhodněni ostatní hráči na trhu a aby byla dodržena pravidla volné soutěže.

ČSA jsou nyní součástí , který sdružuje společnosti se státní účastí působící v leteckém průmyslu.