Brusel vyměřil dopravcům za kartel pokutu 169 milionů eur

UPS

UPS

Evropská komise vyměřila 13 logistickým společnostem pokutu v celkové výši 169 milionů eur (asi 4,2 miliardy Kč). Firmy podle komise uzavřely nedovolenou kartelovou dohodu na trhu nákladní dopravy.

Mezi pokutovanými je také americký logistický obr UPS, trestu se naopak vyhne společnost DHL Global Forwarding ze skupiny Deutsche Post. Kartelu se sice také účastnila, rozhodla se na něj ale regulační úřady sama upozornit.

Vedle UPS dala komise pokutu například firmám Panalpina nebo Expeditors. Podle komise, která plní v Evropské unii mimo jiné úlohu antimonopolního úřadu, se pokutované firmy domlouvaly na cenách nákladní letecké přepravy. Uzavřely k tomu čtyři kartelové dohody a těmi se pak řídily v letech 2002 až 2007.

„V dobách krize je o to důležitější vymýtit skryté daně, jimiž kartely naši ekonomiku zatěžují,“ uvedl komisař EU pro hospodářskou soutěž Joaquín Almunia. „Tyto kartely ovlivnily jednotlivce i firmy, neboť zajišťují přepravu zboží na klíčových obchodních trasách. Škody tak v Evropě může mít řada exportérů i spotřebitelů dováženého zboží,“ dodal.