Bývalý šéf Českých drah Zelený nedostane sedm milionů

Bývalý šéf ČD Dalibor Zelený

Bývalý šéf ČD Dalibor Zelený Zdroj: CTK

Bývalý generální ředitel Českých drah Dalibor Zelený nemá nárok na kompenzaci za konkurenční doložku, která mu po odchodu od dopravce zakazovala po dobu jednoho roku působit v totožném oboru. Dnes o tom pravomocně rozhodl odvolací Městský soud v Praze, podle nějž je doložka neplatná, protože ji neschválila dozorčí rada drah. Zelený chtěl celkem sedm milionů korun, v aktuální první žalobě požadoval 607 tisíc korun a úroky.

„Ve shodě se soudem prvního stupně mám za to, že žalobci (Zelenému) právo na žalované plnění nenáleží. Zásadní je otázka, zda plnění, které bylo ujednáno v konkurenční doložce, bylo, či nebylo řádně schváleno tak, jak předpokládaly stanovy žalované společnosti… Mezi účastníky řízení přitom není sporu o tom, že doložka nebyla schválena dozorčí radou,“ konstatovala předsedkyně odvolacího senátu Jana Knotková.

„Připadám si podveden,“ řekl Zelený novinářům s tím, že soudní rozhodnutí respektuje, ale souhlasit s ním nemůže. Zdůraznil, že se musel doložkou po 12 měsíců řídit, protože mu hrozila smluvní pokuta ve výši dvanáctinásobku měsíčního platu, tedy sedmi milionů korun. Podle něj mu firma měla sdělit při jeho odchodu, že ujednání považuje za neplatné, což neučinila. Stejně tak nevyužila možnost doložku vypovědět a její platnost prý začala zpochybňovat až po dvou měsících.

České dráhy podle Zeleného rozšířily nepravdivou informaci, že se s nimi soudí kvůli takzvanému „zlatému padáku“. Poukázal na to, že po svém nástupu do funkce výplaty odchodného zrušil jako nemravnou věc. „Asi mi to má spousta lidí za zlé,“ poznamenal.

Právnička: Zelený nerespektoval vnitřní normy

Právnička Českých drah Lenka Příkazská úspěšně argumentovala tím, že Zelený nerespektoval vnitřní normy a pravidla firmy, když konkurenční doložku uzavřel se svým přímým podřízeným. „Měl dostatek možností, aby nechal doložku náležitě projednat. Z jakého důvodu se to nestalo, nevím,“ řekla soudnímu senátu. Podotkla, že dráhy se nemohly vyvázat ze závazku, který byl absolutně neplatný.

Zelený řídil České dráhy zhruba půl roku. Funkci získal za ministra dopravy Zdeňka Žáka z úřednické vlády Jiřího Rusnoka. Odvolán byl za Žákova nástupce, ministra Antonína Prachaře (ANO).

Nárok Zeleného zamítl loni v prosinci obvodní soud, muž se proti rozhodnutí odvolal. Dnes nevyloučil, že ve věci podá i dovolání - podle něj by to bylo „rozumné“, nejprve se chce ale poradit s právníkem.

Nyní se Zelený živí jako dopravní poradce především zahraničních firem. Co dělal po dobu 12 měsíců, kdy dodržoval konkurenční doložku, na dotaz ČTK specifikovat nechtěl. Uvedl pouze, že si doplňoval kvalifikaci.