ČD Cargo bude opět vozit uhlí do Chvaletic, nahradí Bakalovo AWT

vlak ČD Carga

vlak ČD Carga Zdroj: David Vagaday

Státní železniční dopravce ČD Cargo bude od ledna znovu vozit uhlí ze severočeských dolů do elektrárny Chvaletice. V soutěži o zakázku nabídlo ČD Cargo nejnižší cenu, konkrétně 93 korun za tunu uhlí. Uhlí do Chvaletic od loňska vozí AWT Zdeňka Bakaly, za tunu uhlí si účtuje 160 korun.

„ČD Cargo ukázalo zkušenost i dravost. Potěšilo nás, že byli schopni konkurovat novým soukromým firmám, a velmi příjemně nás překvapila i vysoutěžená cena,“ řekl listu Dnes obchodní ředitel Severní energetické, které patří důl ČSA i chvaletická elektrárna, Damir Dordevič. AWT podle MfD nabídlo v soutěži cenu zhruba 100 korun za tunu.

Než ČD Cargo o zakázku loni přišlo, měla hodnotu 700 milionů korun ročně. Nyní spadla pod 300 milionů korun. Společnost ale odmítá, že by s cenou šla pod náklady.

„Silná konkurence na trhu nákladní dopravy způsobuje zásadní snížení marží a tento trend trvale pokračuje. Výjimkou pochopitelně není ani zmíněná zakázka na přepravu uhlí do Chvaletic. Naše nabídnutá cena je samozřejmě zisková, i když marže je nižší než dříve,“ sdělil MfD šéf ČD Cargo Oldřich Mazánek.

ČD Cargo v prvním pololetí meziročně zdvojnásobilo zisk na 540 milionů korun. Přeprava ale v prvních šesti měsících klesla o pět procent. Zvýšení zisku pomohlo výrazné propouštění a také to, že společnost přestala s přepravou některých ztrátových vozových zásilek.