ČD Cargo bude vozit lidi autobusem

Autobus ČD Cargo

Autobus ČD Cargo Zdroj: CD Cargo

Společnost pro nákladní železniční dopravu ČD Cargo se rozhodla rozšířit obor svého podnikání. Koncem ledna získala koncesi na silniční přepravu osob autobusy. Na velký silniční byznys to ale zatím nevypadá. Drážní firma vlastní pouze jediný autobus Irisbus Iveco Crossway a nákupy dalších zatím neplánuje.

„Získání koncese umožní zvýšení efektivity provozu tohoto autobusu, který budeme nabízet například na zajištění náhradní autobusové dopravy při výlukách, na zájezdy a podobně,“ řekl mluvčí mateřských Českých drah Radek Joklík. Podle něj tedy nejde o budování autobusové divize s ambicemi na provozování linkové dopravy.

ČD Cargo se ale zařadí na seznam autobusových společností, jejichž vozidla mohou dráhy využít v případě výluk. S těmi se v posledních letech kvůli výstavbě a opravám tratí roztrhl pytel. „V rámci mimořádností je můžeme oslovit a případně využít napřímo,“ doplnil Joklík.

Jako za první republiky

Autobusová doprava v režii železničních společností není v tuzemsku žádnou novinkou, vesměs ale jde o pronájem kompletní služby od koncesované autobusové firmy. Například České dráhy provozují linku z pražského hlavního nádraží na letiště za pomoci městského dopravního podniku, mezi Ostravou a Krakovem jezdí ČD Bus objednaný od Arrivy.

Další plány ČD, například na autobusový svoz cestujících ze severní Moravy, však v minulosti zkrachovaly. Historie drážních busů je ale mnohem bohatší. Za první republiky měly Československé státní dráhy na linkovou autobusovou dopravu monopol a byly tak zároveň největším autobusovým dopravcem v zemi.