ČD Cargo chce propustit 280 lidí. Podle odborů jde o první vlnu

ČD Cargo

ČD Cargo Zdroj: cdcargo.cz

Železniční nákladní dopravce ČD Cargo chystá v nejbližší době propustit na 280 zaměstnanců. Počítá s tím plán vedení společnosti, který prezentoval předseda představenstva Carga Gustav Slamečka. Podle předsedy Odborového sdružení železničářů (OSŽ) a člena dozorčí rady ČD Jaroslava Pejši budou další vlny propouštění následovat. Vedení prý už dříve avizovalo nutnost propustit až třetinu z 9500 zaměstnanců.

ČD Cargo podle odborářů potřebuje kvalitní dlouhodobou vizi. Plán řízení společnosti do roku 2020, který současné vedení vypracovalo, takovýmto dokumentem podle Pejši není. Odboráři vedení firmy vyčítají, že má jedinou variantu, kterou je postupné snižování počtu zaměstnanců a zmenšování společnosti spojené s opuštěním různých segmentů trhu. Vedení například přiznalo snahu zbavit se závazku na provozování dopravy jednotlivých vozových zásilek.

Situací v Cargu se má na konci měsíce zabývat jeho dozorčí rada a dopravní tripartita, na níž budou prezentovány výsledky auditu hospodaření sporných oblastí podnikání ČD Cargo. Audit na konci května nařídil ministr dopravy Pavel Dobeš. Slibuje si od něj zdůvodnění snah vedení o zeštíhlení společnosti. Do doby skončení auditu zakázal provádět jakékoliv restrukturalizační kroky.

Redukce společnosti je podle vedení firmy vynucená hospodářskými výsledky v letošním roce. Kvůli nim ČD Cargo chystá změnu obchodního plánu, ve kterém počítá s poklesem tržeb. Za letošní rok se prý tržby propadnou o 800 milionů korun proti původnímu plánu. Vloni výnosy společnosti z nákladní dopravy vzrostly o dvě procenta na 14,3 miliardy korun. Cargo loni rovněž snížilo ztrátu z 853 milionů korun v roce 2010 na zhruba 60 milionů korun.