ČD Cargo hodlá jezdit v Maďarsku a Rakousku

ČD Cargo

ČD Cargo Zdroj: CD Cargo

Nákladní železniční firma ČD Cargo upnula po Slovensku a Polsku pozornost na jih. Jako samostatný dopravce chce začít působit v Maďarsku a Rakousku, v obou zemích proto požádala o příslušnou licenci.

„Je to především reakce na aktivity Rakouských drah, které také rozšiřují svůj záběr v Maďarsku,“ uvedl mluvčí ČD Carga Jakub Ptačinský. Expanzi na maďarský trh řídí slovenské generální zastoupení firmy, držitelem licence ale bude česká matka. Naopak v Rakousku o licenci žádá cargo prostřednictvím své dceřiné společnosti ve Vídni.

„Díky získaným oprávněním odpadne nutnost realizovat obchody přes jiný subjekt, což snižuje cenu pro zákazníka,“ doplnil Ptačinský.

Po maďarských a rakouských kolejích se tak budou moci prohánět lokomotivy v českých barvách. Do budoucna ČD Cargo plánuje přejmenování svých středoevropských generálních zastoupení tak, aby byla více vidět obchodní značka. Objevit by se tak mohlo například ČD Cargo Slovakia, ČD Cargo Austria a podobně.

Nejdále se svými plány na středoevropskou expanzi je české cargo v Polsku. Jeho dceřiná společnost Koleje Czeskie tam po dlouhých peripetiích získala loni plnohodnotnou licenci pro vnitrostátní i mezinárodní dopravu. „Jdeme tam primárně za obchodem. Jezdíme ze Slovenska do Polska a zákazník samozřejmě preferuje, když celou zakázku odpracuje pouze jeden subjekt,“ řekl mluvčí. Splnění všech polských podmínek trvalo české firmě dva a půl roku. Loni Koleje Czeskie přepravily milion tun zboží, letos by to měl být trojnásobek. V přepravách převažuje uhlí a pohonné hmoty. Podle Ptačinského vlastní podnikání v Polsku nijak nenarušuje plány na odkup polského PKP Cargo. Stejně tak trvá zájem české firmy o slovenské cargo.

Pokud dopravce nemá příslušnou místní licenci, neznamená to, že vůbec nefunguje v cizině. V takových případech se jezdí takzvaně na důvěru, tedy na licenci partnerského dopravce, který vlaky tahá. Podobný systém má ČD Cargo nastavený v Německu, kde o vlastní licenci žádat nechce.

Nejdále je české cargo se svými plány na středoevropskou expanzi v Polsku. Jeho dcera Koleje Czeskie tam loni získala licenci pro vnitrostátní i mezinárodní dopravu