ČD Cargo má konečně plán: chce skončit s nulou

Vagóny ČD Cargo na nákladovém nádraží

Vagóny ČD Cargo na nákladovém nádraží Zdroj: Euro Tomas Novak

Dceřiná firma Českých drah pro nákladní dopravu ČD Cargo se po dlouhých jednáních dnes konečně dočkala podnikatelského plánu pro letošní rok. Schválila jej valná hromada, kterou tvoří představenstvo Českých drah. Plán počítá s provozní nulou, což je oproti loňsku zlepšení zhruba o 200 milionů. Serveru E15.cz to řekl generální ředitel drah Petr Žaluda.

Celkový hospodářský výsledek má být opět záporný. Firmě má pomoci výrazná sleva za použití kolejí, kterou schválilo ministerstvo dopravy. Takzvané kusové zásilky, tedy vlaky složené z jednotlivých vagonů z nejrůznějších stanic, dostanou od března slevu na poplatku ve výši 55 procent. Dosud to bylo jen 15 procent. Cargo by tak mělo zhruba 200 milionů ušetřit.

„Ano, s touto slevou podnikatelský plán počítá,“ řekl Žaluda. Potvrdil rovněž, že plán počítá i s propouštěním. To ale nebude tak masivní, jak se původně počítalo. Ještě do konce dubna odejde 670 lidí, některé varianty přitom počítaly i více než s trojnásobkem.

ČD Cargo je dosud dominantním nákladním dopravcem, ke dnu jej ale táhly právě kusové zásilky, které jsou drahé především kvůli nákladům na práci. Stát proto věří, že slevy tomuto odvětví pomohou. Jde o politické rozhodnutí, které má mimo jiné zabránit odlivu zboží z kolejí na silnice. „Tímto rozhodnutím motivujeme soukromé dopravce, aby se i oni zapojili do boje o udržení převáženého zboží na železnici,“ řekl ministr dopravy Zbyněk Stanjura. Věří přitom, že se i soukromníci pokusí proniknout na trh jednotlivých zásilek. Dnes je fakticky dělá jen ČD Cargo. Ministerstvo ale zdůrazňuje, že sleva platí pro všechny.