ČD Cargo v pololetí zdvojnásobilo zisk, přichází ale o zakázky

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CD Cargo

Státní železniční dopravce ČD Cargo v prvním pololetí meziročně zdvojnásobil zisk na 540 milionů korun. Přeprava ale v prvních šesti měsících klesla o pět procent. Informují o tom Hospodářské noviny (HN).

„Snížení tržeb o 345 milionů korun (o pět procent) bylo způsobeno sílící konkurencí mezi dopravci v přepravách hnědého a černého uhlí a železa a strojírenských výrobků, která vedla ke ztrátě některých přeprav. Tyto přepravy se daří jen částečně nahrazovat nově získanými,“ píše se v pololetní zprávě ČD. Firma přišla například o přepravu uhlí do elektrárny Chvaletice, která představovala 200 tisíc tun měsíčně.

Zvýšení zisku pomohlo výrazné propouštění a také to, že společnost přestala s přepravou některých ztrátových vozových zásilek.

V roce 2012 vykázalo ČD Cargo téměř dvoumiliardovou ztrátou. Loni pak skončilo v zisku 522 milionů korun, za což podle vedení společnosti vděčilo propuštění zhruba 1300 zaměstnanců a skutečnosti, že i při nižším počtu zaměstnanců dokázal udržet stejný objem přeprav jako v předchozím roce.