ČD Cargo v pololetí zvýšilo provozní zisk i tržby

ČD Cargo

ČD Cargo Zdroj: cdcargo.cz

Tuzemský železniční nákladní dopravce ČD Cargo zvýšil v letošním prvním pololetí provozní zisk před započtením úroků, daní a odpisů (EBITDA) na 719 milionů korun. Proti shodnému období loňského roku je to nárůst o 248 milionů korun. Společnosti rovněž stouply tržby, meziročně se zvýšily o více než 500 milionů korun na 7,59 miliardy korun.

„Pozitivně lze hodnotit zejména dosažené tržby z přepravy,“ píše se v tiskové zprávě. Ty v meziročním srovnání vzrostly za šest měsíců letoška o 9,2 procenta. Po odečtení nákladů měl dopravce hrubý zisk před zdaněním 51 milionů korun, dostal se tak do zisku po loňské pololetní ztrátě 95 milionů korun.

Tržby za přepravu společnost zvýšila zejména u hnědého uhlí, dřeva, papírenských a strojírenských výrobků, stavebnin, železa a rovněž kapalných chemických výrobků a paliv. Negativně podle Šťáhlavského příjmy dopravce ovlivňovaly zejména vyšší ceny energií.

Dalším rizikem podle Šťáhlavského jsou tlaky na snižování cen ze strany odběratelů podmíněné rostoucí konkurencí na trhu. To by mohlo způsobit i stagnaci růstu tržeb ve druhém pololetí letošního roku při mírném nárůstu objemu přepraveného zboží, doplnil mluvčí Českých drah.