ČD Cargo vydá dluhopisy za miliardu, dopravce plánuje expanzi do zahraničí

ČD Cargo

ČD Cargo Zdroj: ctk

Státní nákladní dopravce potřebuje uhradit staré emise, zároveň plánuje expanzi do zahraniční.

Státní společnost ČD Cargo letos po čtyřech letech znovu využije dluhopisové financování. Ještě před koncem roku vydá bondy v hodnotě jedné miliardy korun, zjistil deník E15. Záměr potvrdil mluvčí mateřských Českých dráh Radek Joklík. „ČD Cargo je v dobré ekonomické kondici a finanční trhy jsou připraveny jeho dluhopisy přijmout,“ řekl Joklík.

Manažerem emise bude tentokrát UniCredit Bank. Firma chce novou emisí především splatit starší dluhopisy z roku 2011 ve stejné hodnotě, které vyprší letos o Vánocích. Podle Joklíka se tak zadluženost společnosti, která se pohybuje pod 45 procenty, nezmění.

Zároveň se ale dopravce chystá na zahraniční expanzi a mluví o budoucím investičním apetitu. V plánu je například nákup zbrusu nových lokomotiv, které budou moci bez omezení brázdit Evropu.

ČD Cargo: Půjdeme cestou nákupu nových vozidel

„Musíme mít stroje, které dokáží jezdit mimo republiku například i na německé nebo rakouské proudové soustavě,“ vyjádřil se v drážním věstníku ředitel údržby a oprav ČD Cargo Zdeněk Štěpánek. Podle něj skončila doba modernizací starých strojů, cargo nyní půjde cestou nákupu nových vozidel. První vlaštovkou je probíhající poptávkové řízení na pět nových mašin. I proto firma oživila desetiletý dluhopisový program, který byl schválený v roce 2011. Maximální hodnota nesplacených dluhopisů v rámci programu může být šest miliard korun.

Cargo dosud vydalo tři emise v celkové hodnotě 2,5 miliardy korun, všechny v roce 2011. Prvních 340 milionů firma splatila loni, zbytek vydaných papírů za 2,16 miliardy maturuje příští rok. Novým emisím tak zřejmě není konec. „ČD Cargo je připraveno minoritní část opět uhradit z vlastních zdrojů a zbývající část nahradit novou emisí, která poslouží stejnému účelu, tedy krytí stávajících, ale především nových investic společnosti,“ doplnil Joklík.