ČD Cargo zřejmě povede Žaluda

Petr Žaluda

Petr Žaluda Zdroj: cd

Řízení nákladního železničního dopravce ČD Cargo se nejspíš dočasně ujme přímo generální ředitel mateřských Českých drah Petr Žaluda.

Takový scénář by podle zdrojů serveru E15.cz a týdeníku Euro nastal poté, co v prvním říjnovém týdnu rezignuje současný šéf carga Gustav Slamečka. Ten se rezignací vyhne odvolání, po kterém dlouhodobě volá právě Žaluda.

Ani jeden z obou manažerů se nechtěl k věci vyjádřit. Žaluda pouze naznačil, že má pro případ Slamečkova odchodu připraveno řešení. Podle informací deníku E15 chystají oba na úterý společné prohlášení.

Možnost Žaludova angažmá v cargu připouštějí i odbory, které rovněž volají po Slamečkově odchodu. „Ano, předpokládám, že přijde nějaké krátkodobé řešení. Pak by se mělo vypsat řádné výběrové řízení,“ řekl předseda Odborového sdružení železničářů a člen dozorčí rady ČD Jaroslav Pejša.
Společnost ČD Cargo, jak tvrdí Pejša, přišla pod Slamečkovým vedením o množství zakázek, některé přepravy uhlí musely být údajně odmítnuty pro nedostatek vagonů.

Minulý týden zasedl do vedení carga Petr May, kterého prosadilo představenstvo Českých drah. To v ČD Cargo plní funkci valné hromady. May se vrací po pěti měsících, koncem března byl odvolán z pozice finančního ředitele. Z carga ale de facto nikdy neodešel, v mezidobí působil jako „odborný poradce finančního úseku“.