ČD pohlídá bývalý manažer Agrofertu a kontroverzní šéf zemědělského fondu

Lokomotiva Českých drah

Lokomotiva Českých drah Zdroj: CTK

Dozorčí rada Českých drah doznala dvou významných a výsostně politických změn. Za hnutí ANO jde do vrcholného orgánu někdejší manažer společnosti Agrotec ze skupiny Agrofert Milan Kucharčík. V Agrotecu působil v době, kdy byl předsedou představenstva firmy dnešní poslanec a místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek.

Kucharčík a Faltýnek jsou navíc z Olomouckého kraje, odkud pochází i nynější předseda dozorčí rady drah Milan Feranec, rovněž někdejší manažer ze skupiny Agrofert.

Ještě zajímavější figuru poslaly do dozorčí rady drah sociální demokraté. Někdejšího kontroverzního šéfa Státního zemědělského intervenčního fondu Tomáše Révésze z dob vlády ODS přesně před pěti lety vláda odvolala z funkce s odůvodněním, že hrozil kolaps fondu.

Důvodem odvolání byla podle tehdejšího vedení ministerstva zemědělství mimo jiné snaha o netransparentní a nevýhodnou výměnu informačního systému. Zakotvení Révésze u sociálních demokratů je o to zajímavější, že v době svého působení na fondu byl považován za chráněnce jednoho z křídel ODS.

Formální schválení změn

Oba kandidáty do dozorčí rady ČD, o jejichž nominaci jako první informoval deník E15, schválil minulý týden vládní výbor pro personální nominace. Z dozorčí rady se naopak poroučejí bývalý poslanec za ČSSD Josef Smýkal a bývalý šéf pražského dopravního podniku Milan Křístek.

Řídící výbor také změnil stanovy Českých drah. Po letech znovu vytvořil funkci generálního ředitele. Dosud dráhy řídil pouze předseda představenstva, tuto funkci zastává Pavel Krtek. „Jde o technickou změnu, v čele generálního ředitelství má logicky stát generální ředitel. Nevytváříme ale místo pro dalšího manažera,“ uvedl předseda dozorčí rady Milan Feranec. “Počítáme s tím, že obě funkce, které jsou dle stanov společnosti spojené, bude zastávat Pavel Krtek. Nemění se tím jeho povinnosti, ani mzda,“ řekl.