Česká ERA opět dodala techniku na největší letiště ve Skandinávii

Letiště v dánské Kodani

Letiště v dánské Kodani Zdroj: Benoit Prieur (Agamitsudo), Cc-by-sa-3.0; Wikimedia

Pardubická společnost ERA rozšířila řízení letového provozu na mezinárodním letišti Kastrup v Kodani. Největší letiště ve Skandinávii si technologii objednalo už potřetí.

„Letiště je nejvytíženější v severní Evropě, nyní tak používají 27 našich stanic sledujících letadla a 238 majáčků, které určující polohu vozidel,“ řekla ČTK zástupkyně firmy Lenka Reichová Stejskalová.

První dodávku pro letiště, kterým denně projde 62 tisíc lidí, zajišťovala ERA před deseti lety, naposledy v druhé polovině letošní roku. Systém schválil dánský úřad pro civilní letectví. Jde o technologie, které dokážou sledovat každý pohyb a přesně určit typ vozidla či letadla.

„Zvláště za špatného počasí, kdy je viditelnost minimální, je možno provoz na letišti efektivně řídit právě díky přesné informaci o veškerých pohybech získané z radarových systémů,“ řekla Reichová Stejskalová.

ERA patří Omnipolu

Výrobce radiolokátorů a další radarové techniky je od roku 2011 členem skupiny Omnipol. Společnost vyvíjí a vyrábí systémy pro civilní i armádní sektor, zařízení dodala 50 zemím světa.

Například Severoatlantické alianci dodá dva mobilní systémy pasivního sledování Věra nové generace za více než 400 milionů korun. Firma letos vyhrála mezinárodní výběrové řízení, do kterého se přihlásilo 28 firem z deseti aliančních zemí.

Národní zbrojařské obrození: Česko opět patří ke špičce