Česká letiště odbavila rekordní počet cestujících

Letiště Václava Havla

Letiště Václava Havla Zdroj: Blesk:Czech News Center, a.s./Martin Sekanina

Letecká sezona od července do září byla v Česku rekordní, odbaveno bylo 5,48 milionu cestujících, meziročně o 9,3 procenta víc. Po sedmi letech vzrostla i průměrná cena letenek, nyní je 9240 korun, v prvním pololetí letošního roku byla pod 9000 korun. Informoval o tom v tiskové zprávě informoval letenkový portál Letuška.cz.

Podle ředitele portálu Josefa Trejbala je nárůst cen způsoben především vyššími požadavky cestujících na kvalitu dopravy. „Již nevyhrává pouze nejnižší cena, ale nabídka služeb či typ letadla. Trendem posledních deseti měsíců je zvýšený zájem o prémiové třídy, ty nyní tvoří šest procent ze všech našich prodaných letenek a 14 procent obratu,“ uvedl. Nejdražší letenka prodaná v říjnu podle Trejbala stála přes 267 tisíc korun, šlo o zpáteční letenku z Los Angeles do Prahy.

Prodejci letenek, kteří jsou členy Mezinárodního sdružení pro leteckou dopravu (IATA), prodali v ČR od ledna do října letenky za 15,8 miliardy korun, což je meziroční nárůst o desetinu. Přispívá k tomu rozvoj regionálních mezinárodních letišť v Česku a také rostoucí počet dopravců, kteří létají zejména do Prahy. V letní sezóně to bylo 68 dopravců, kteří dopravovali cestující do 163 destinací po celém světě.

Růst počtu cestujících očekává Letuška.cz i v zimní sezoně, kdy proti minulému roku přibudou do letového řádu v Praze nové destinace. Jde například o Kutaisi, Marrakéš, Ammán, Belfast, Šardžu, Pisu, Split či Dubrovník. Vedle toho se navýší i frekvence a kapacity na nynějších linkách, například Qatar Airways a Korean Air nasadily na své linky do Prahy obří dálkové letadlo Boeing 787 Dreamliner. Celkově bude v Praze během zimy létat 60 dopravců do 114 destinací.

Portál Letuška.cz spustila cestovní agentura Asiana v roce 2001 jako prvního online prodejce letenek v České republice a střední a východní Evropě. Mezi jeho největší konkurenty patří společnost Student Agency podnikatele Radima Jančury nebo firma Kiwi.com.