Česká republika bude od září připravena na jednotné evropské mýto

mýtná brána

mýtná brána Zdroj: Profimedia.cz

Česká republika bude od letošního září připravená na zavedení jednotného elektronického mýta. Takzvané EETS úspěšně otestovalo Ředitelství silnic a dálnic spolu s provozovatelem tuzemského mýtného systému, společností Kapsch. Zavedení Jednotného evropského mýta po ČR požaduje Evropská unie. Systém má umožnit kamionům projíždět celou Evropskou s jedinou mýtnou palubní jednotkou.

"Práce na dalším rozvíjení českého mýta a jeho otevření Evropě pokračují rychle, už v září budeme připraveni jednat s jednotlivými poskytovateli evropské služby elektronického mýtného o možnosti poskytovat tuto službu na území České republiky. Dopravcům se tak v příštích letech výrazně zkrátí administrace při placení mýta," řekl ministr dopravy Dan Ťok.

Kapsch v minulosti jednotné evropské mýto zavedl například v Polsku nebo Rakousku. Kompletní náklady na realizaci EETS v Česku přijdou podle podepsaného dodatku na 282 milionů korun bez DPH.

Prostřednictvím mikrovlnných mýtných bran se mýtné v Česku vybírá od roku 2007 na více než 1400 kilometrech dálnic a vybraných částech silnic první třídy. Do poloviny letošního roku má ministerstvo dopravy připravit soutěž na další desetiletý provoz mýta prostřednictvím soutěže, ve které budou moci uchazeči nabídnout jakoukoliv technologii pro kontrolu zaplacení mýtných poplatků. Za uplynulých deset let se na mýtném v Česku vybralo 77,5 miliardy korun, za loňský rok 9,89 miliardy korun.